02:33

Foto: Michael Andersen (Arkiv)

1 af 2

Høje norske krav

Virksomhed i Frederikshavn har brugt år på at komme ind på det norske olie- og gasmarked.

Virksomheden Victor har siden 2006 satset målrettet på at blive underleverandør til den norske off shore industri. Det er lykkedes, og 35 procent af virksomhedens produkter sælges nu til norske kunder.

Men eksportsuccesen er ikke kommet af sig selv. Kvalitet og leveringssikkerhed skal - selvfølgelig - være i top. Men nordmændene kræver også, at produkterne laves i et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

- Vi skal føre statistik på vores arbejdsskader. Og vi skal have en sundhedspolitik, siger Ole Nygaard, direktør for Victor.

Virksomheden har arbejdet målrettet med at opfylde kravene, og det har kostet tid og penge. Men det lønner sig nu. Halvdelen af fabrikkens 70 ansatte er beskæftiget med at lave produkter til borerigge - fx maskiner i rustfrit stål der kan blande kemikalier og mudder, der bruges i borehullet.

- Vores mål er at få seks-otte store norske kunder, og vi er vel nået halvvejs, siger Ole Nygaard.

En af de ansatte, Anders Rasmussen, er glad for, at det norske olie- og gaseventyr smitter af i Nordjylland.

- Med de tider, vi har nu, så er det jo skønt at have et arbejde. Der er mange, der ikke har noget. Men i det daglige tænker jeg nu ikke over, at det er noget, vi laver til Norge, siger han.