LIGE NU:

Husk det: I dag er det din mors dag

Så er det nu, det er søndag og det er Mors dag - så hermed en opfordring; husk det nu ligesom tusindvis af andre, der køber blomster til mor.

Der er heldigvis mange heldige mødre, som får en kærlig hilsen i dag, for danskerne er vilde med Mors dag som aldrig før. Sådan lyder meldingen i hvert fald fra blomsterkæden Interflora, der har årets største omsætning netop op til Mors dag. 

Med en stigning fra 2016-2017 på knap 10 procent kan blomsterkæden tydeligt mærke danskernes begejstring for dagen.

- Salget på Mors dag er over fire gange så stort som salget på Valentinsdag, og dagen er uden sammenligning den største for os. Kærester kan komme og gå igennem hele ens liv, men der vil altid kun være en mor i dit liv, som fortjener en stor tak, siger Søren Flemming Larsen, der er administrerende direktør i Interflora Danmark.

Men samtidig oplever blomsterkæden også, at de unge mellem 18-24 år er den aldersgruppe, hvor færrest sender deres mødre en påskønnelse.

Ifølge tal for Interflora så står de 18-24 årige nemlig kun for ni procent af de samlede bestillinger sammenlignet med de 35-44 årige, som står for 29 procent af de samlede leveringer.

Og hvordan er det nu med den der Mors dag - er det blot for blomsterhandlernes skyld, at vi fejre Mors dag? Ifølge Wikipedia blev dagen opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe, og oprindeligt var tanken at dagen også skulle være en dag for fred.

Men det ændrede sig, da Anna Jarvis senere fik udbredt kendskabet til dagen, i første omgang fordi hun ville ære sin egen mor, der  arbejdede bl.a. for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden, men efterhånden også for generelt at ære alle mødres arbejde.

Anna Jarvis fik indført, at dagen skulle afholdes den anden søndag i maj, og skikken bredte sig hurtigt. Dagen er blevet holdt i hævd som en officiel helligdag i USA siden 1914.

Mors dag kom til Danmark i 1910, da baptistmenigheden i Rønne inviterede til fejring af "Moders Dag". 400 mennesker deltog i fejringen i Rønne. I 1929 krydrede rigsdagsbetjent Christian Svenningsen traditionen med sin egen ide til arrangementer indenfor foreningen De Allieredes Danske Vaabenfæller til pengeindsamling til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Senere gik pengene til Mødrehjælpen.

Mors dag - på engelsk

 

Pachamama

Aalborgs musikliv skal sparkes i gang med en række koncerter på byens kollegier

def_thumb,50_percent

play Aalborg karneval 2021 er aflyst

def_thumb,50_percent

play 56-årig mand varetægtsfængslet i forbindelse med brand i Tylstrup 14. marts

Tumult ved retsbygning

Tumult efter dom: Familie til afdød 15-årig lod frustrationer få frit løb

Pachamama

Aalborgs musikliv skal sparkes i gang med en række koncerter på byens kollegier

def_thumb,50_percent

play Aalborg karneval 2021 er aflyst

def_thumb,50_percent

play 56-årig mand varetægtsfængslet i forbindelse med brand i Tylstrup 14. marts

Til forsiden

Til forsiden