Husker du? De er farlige, men Helge spiser dem med stor fornøjelse
Naturvejleder Helge Boje ærgrer sig over den invasive signalkrebs. Han gør alt, hvad han kan for at komme dem til livs - på en velsmagende måde.
Indslaget med Helge fra 2022 kan du se som en genudsendelse onsdag på TV2 Nord Salto. Derfor bringer vi i dag denne artikel.
Det er egentligt ret simpelt, hvis du gerne vil hjælpe det danske vandmiljø og samtidig få en god frokost.
Du skal bruge et net og en boks med krebsepiller eller et stykke pølse, lad det synke ned på bunden af åen, og træk det op igen efter fem til ti minutter.
Det er, hvad naturvejleder Helge Boje har gjort i flere år, når han har fisket efter signalkrebs i Lindholm Å.
Røde kløer er kendetegnet for signalkrebsen, som har udkæmpet den danske flodkrebs.
Hvorfor er signalkrebsen farlig?
Signalkrebs udkonkurrerer lokale krebsearter og truer den europæiske flodkrebs ved at bære dødelig krebsepest. Den påvirker plantelivet og forårsager erosion langs vandløb.
Kilde: Miljøstyrelsen.dk
Hurra og øv til fangsten
Helge Boje kan se, at det er blevet mere populært at fiske efter signalkrebs i åen.
- Det er jo dejligt, at vi fanger en god mængde, når vi er herude, men det er ærgerligt, at vi fanger dem, for de skulle slet ikke være her, fortæller han.
Det største fangst han har lavet var 900 krebs på to timer.
- Det var en tosset dag, fortæller han.
Lige til at spise
Men man skal passe på fingrene, når man tager fat i dem, for de vil gerne nappe med kløerne.
Hvis man tager fat midt på rygskjoldet, kan man være i fred for de skarpe røde invasive kløer.
- Man skal dog være opmærksom på halen. Den kan de nemlig stadig slå med, lyder det fra naturvejlederen.
Men inden krebsen kan ende på dit franskbrød, skal den lade livet. Her er den mest humane måde at tage en skarp kniv og ligge den i midterskjoldet.
- Det kan godt bevæge sig bagefter, men det er bare nerver, siger Helge Boje.
Herefter følger der et pillearbejde, men så er der også fri gastronomisk leg efterfølgende.
Hele Boje anbefaler at bruge de små krebs til suppe og de store til krebsehaler, for der er en masse pillearbejde i det.
Bon appetit!
Se indslaget her: