Hvad skete der i Nordjylland under Den Kolde Krig?

Kulturstyrelsen løfter nu sløret for mange hidtil ukendte historier fra Nordjylland under Den Kolde Krig.

Kulturstyrelsen har udpeget 25 steder på Danmarkskortet, der kan være med til at fortælle om livet under Den Kolde Krig, herunder mange i Nordjylland.

Områderne, mange tophemmelige, rummer bunkers, radarer, flyvepladser og flådstationer, som nu skal gøres mere synlige for omverden.

Den Kolde Krig brød heldigvis aldrig ud, men risikoen var brandvarm, også selv om livet gik sin stille gang på Danmarks overflade, hvor danskerne bevægede sig ind i velfærdssamfundet.

Under jorden, i hemmelige bunkers og ved forsvarsværker langs kysten holdt Danmark og NATO døgnet rundt øje med og lyttede til fjenden fra Sovjetunionen og dets kommunistiske, østeuropæiske naboer i militæralliancen Warszawapagten.

25 af disse kulturmiljøer kan nu være med til at fortælle den store historie om de militære forsvar og den civile beskyttelse af Danmark, indtil faren forsvandt med Berlinmurens fald i november 1989 og endelig sluttede med Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

I Nordjylland er flådestationen i Frederikshavn, Våbenarsenalet i Elling, Brændstofforsyningen ved Gadholt og Understed, Regeringsanlægget i Rold Skov og den kommunale kommandocentral i Hadsund blevet udpeget,

De udpegede anlæg er ikke fredede. Planen er, at Kulturstyrelsen i de kommende år samarbejder med ejerne, kommunerne og de lokale museer for at give offentligheden bedre adgang til stederne. Samtidig skal områderne have et formidlingsmæssigt løft ude på stedet, hvor historien foregik.


Seneste nyt

fra Nordjylland