Hvad spiser nordjyderne mest af til jul? Svaret er klart
Én ting SKAL - og én ting skal bare IKKE på nordjydernes julebord.
And, flæskesteg, medister - eller måske vegetarisk til jul?
Sidstnævnte er i hvert fald ikke noget, nordjyderne ønsker. Det slår en ny analyse fra Landbrug og Fødevarer fast.
Nordjylland er nemlig den region, hvor færrest vil have en vegetarisk julemenu på den hellige aften. Kun én procent skal bede om bønnepostej, linsesteg og mock duck. I Region Hovedstaden er det seks procent.
Men sagen er en helt anden, når vi taler flæskesteg.
For ifølge analysen skal der være gris på gaflen juleaften i Nordjylland. Hele 75 procent af nordjyderne vil have flæskesteg.
Det bekræfter de nordjyske købmænd, der har købt ekstra ind til højtiden, som TV2 Nord har talt med.
- Vi sælger klart mest flæskesteg i butikken. Det er helt sikkert det, folk mest vil have, lyder det fra Michael Jensen, der er souschef i SuperBrugsen i Pandrup.
Det samme gør sig gældende i Frederikshavn.
- Det er også mest flæskesteg, der ryger på båndet hos os. Måske fordi det er det billigste, lyder det fra Line Dannow, der er købmand i Rema1000, Frederikshavn Station.
Men hvad så med anden?
Selvom flæskestegen vinder konkurrencen, er and også en hyppig gæst på middagsbordet.
73 procent af nordjyderne har tilkendegivet, at de vil have den næbbede fugl juleaften.
Selvom and ligger på en fornem andenplads lige i hælene på flæskesteg, er salget af ænder alligevel steget i Meny i Hobro. Ifølge købmanden er der en god grund.
- Vi sælger langt flere ænder i år i forhold til sidste år. Men det hænger formentlig sammen med, at ænderne er lidt billigere i år i forhold til sidste år, lyder det fra Dennis Lisberg, købmand i Meny Hobro.
For mange er medister også et væsentligt element på det klassiske julebord.
Men ikke nødvendigvis i Nordjylland.
For kun 17 procent af nordjyderne ønsker den krydrede pølse som en del af udvalget juleaften. Det er langt færre end i Region Syddanmark, hvor hele 30 procent gerne spiser medister til jul.
Uanset hvilken kød - eller ikke kødform, der kommer på tallerkenen juleaften i Nordjylland, så er der til gengæld bred enighed om, at der skal være sovs til.
Men ikke hvilken som helst.
92 procent af nordjyderne vil have brun sovs til.