Hver 10. hus er forurenet med miljøgiften PCB

Miljøgiften PCB kan blive en ny bombe under boligmarkedet. Staten og kommunerne arbejder lige nu på at kortlægge problemet i offentlige byggerier. Men på det private boligmarked kender ingen endnu det fulde omfang.

En rapport Energistyrelsen og Miljøstyrelsen offentliggjorde i juni afslørede omfattende PCB-forurening af en lang række skoler og offentlige bygninger - men også at op imod hvert 10. hus var inficeret.

En nordjysk ekspert advarer mod at negligere problemet:

Byggerådgiver Poul Erik Marcussen, Marcussen A/S i Aalborg siger:

- Der er ingen tvivl om, at PCB er et emne vi kommer til at høre meget mere til i fremtiden, fordi det er virkeligt farligt.

Der er tale om et stof der bl.a. påvirker nervesystemet, nedsætter forplantningsevnen og er mistænkt for at fremkalde kræft.

PCB står for Poly-Chlorerede Biphenyler. Stoffer der blev flittigt anvendt i byggematerialer fra ca. 1950 - 1977, hvor de blev forbudt. PCB findes typisk i fugemasse, maling og gulvbelægninger fra denne periode.

Staten har for længst nedsat en særlig rådgivningsenhed, som kommuner og offentlige forvaltninger kan søge hjælp fra til at få kortlagt en evt. PCB-forurening. Men private ejere af boliger er typisk slet ikke klar over, at de har et problem:

Den nordjyske formand for ejendomsmæglerforeningen Hans Skovgaard erkender, at branchen ikke er forberedt på PCB - og hvem der har ansvaret for at finde og fjerne den.

-Allerede i dag er der meget store udgifter forbundet med at sætte sit hus til salg. Der er f.eks. energimærkning, eltjek og udarbejdelse af en tilstandsrapport. Alt i alt papirer som det typisk koster mellem 20 og 40.000 kroner at få lavet. Hvis der nu også skal laves undersøgelser for PCB kan jeg frygte, at det vil påvirke salget af huse yderligere, siger Hans Skovgaard.

Ifølge byggerådgiver Poul Erik Marcussen er det i dag ikke muligt at lade PCB blive omfattet i en almindelig tilstandsrapport, som populært sagt er baseret på syn og skøn.

- Det der er problemet med PCB er, at den kan flytte sig fra f.eks. fuger til andre bygningsdele. Altså fra vinduesrammer til mursten. Det er altså svært at lokalisere, men også at afgøre i hvor store mængder det optræder. Det kræver reelt, at man udtager prøver og får dem testet på en laboratorie.


Seneste nyt

fra Nordjylland