Bilister skal blive bedre til at lægge denne lille synder væk, når de kører bil - den kan nemlig distrahere og forårsage alvorlige ulykker. Foto: Martin Bækhøj

Hver femte bilist er uopmærksom - kostede 24 nordjyske liv

Fra 2010 til 2014 mistede 24 nordjyder livet på grund af uopmærksomme bilister. Ny trafikkampagne skal få bilisterne til at fokusere på kørslen.

 Hver femte danske bilist har for travlt med alt muligt andet end at køre bil, når de kører bil, og det kostede i årene 2010 til 2014 24 nordjyder livet. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Her oplyser hver femte af de næsten 7000 adspurgte bilister, at de er kørt galt eller har været tæt på at køre galt på grund af uopmærksomhed. Bilisterne fortæller, at det har resulteret i, at de har overset cyklister eller har ramt holdende biler i en kø.

Det, der oftest stjæler opmærksomheden fra bilkørslen, er mobiltelefonen, gps'en, træthed eller stress. Og hele 75 procent af de medvirkende i undersøgelsen svarer, at deres egen uopmærksomhed var medvirkende til de farlige situationer i trafikken.

- Det her viser, at uopmærksomhed i trafikken er et kæmpe problem, og hvis vi skal redde flere liv, så skal vi alle blive bedre til at koncentrere os om at køre bil, når vi kører bil. Selv få sekunders uopmærksomhed, hvor man taster på sin mobil eller gps, kan få katastrofale følger, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor lancerer rådet nu en trafikkampagne, der skal øge fokus på problemet og få bilisterne til at koncentrere sig om kørslen. 77 kommuner er med på landsplan, og i Nordjylland deltager samtlige kommuner bortset fra Læsø Kommune.

"Kør bil, når du kører bil"-kampagnen bliver afviklet over fire uger i september og oktober. Man vil blandt andet kunne se kampagnefilm i tv og i landets biografer samt plakater og opslag på de sociale medier.

Derudover vil politiet fra den 12. til 19. september holde øje med trafikanternes brug af håndholdt mobiltelefon, mens der fra den 3. til den 9. oktober vil være ekstra kontrol med uopmærksomme bilister.