Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hver fjerde fyrværkeriulykke rammer et barn

Sidste nytår kom 61 børn under 15 år til skade med fyrværkeri, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Nytårsaften nærmer sig, og langt de fleste danskere forbinder også årets sidste dag med fyrværkeri og store brag. Fra fredag 27. december er det lovligt at affyre fyrværkeri, og det må man frem til 1. januar. 

Langt de fleste har også øjnene rettet mod himlen 31. december klokken 24, fordi det er både flot og dragende. Men der er desværre også ulykker forbundet med de store brag, gnister og farver. 

De fem fyrværkeri-råd

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Sidste nytårsaften kom 12 børn under 15 år til skade ved brug af fyrværkeri, og dermed stod Nordjylland for 20 procent af det samlede antal børneulykker med fyrværkeri under nytårsaften. I alt skete der 61 fyrværkeriulykker med børn under 15 år på landsplan. Det viser seneste tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital. 

- Selvom det er tredje år i træk at antallet af fyrværkeriulykker med børn under 15 år falder, står børnene stadig for en fjerdedel af fyrværkeriulykkerne. Blandt børnene er det særligt de 11-14-årige, som er udsatte - de stod for to tredjedele af børnenes skader sidste nytår, fortæller overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Halvdelen mangler sikkerhedsbriller

Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at kun halvdelen af de tilskadekomne børn i nytårsdøgnet 2018/2019 havde beskyttelsesbriller på.

- Det er langt fra tilfredsstillende, at kun halvdelen af de tilskadekomne børn havde sikkerhedsbriller på sidste nytår. Og dette tal skal ses i lyset af, at mere end hver tredje fyrværkeriulykke blandt børn under 15 år sidste år var en øjenskade.

Brug af sikkerhedsbriller er klart den bedste måde at beskytte sig mod øjenskader. Og det gælder både, når man er tilskuer, og når man selv tænder op. Jeg kan derfor ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at bruge sikkerhedsbriller, siger Jens Lauritsen.

Af tallene fra Analyse Gruppen fremgår det yderligere, at cirka halvdelen af de 61 tilskadekomne børn mellem 0-14 år selv havde antændt fyrværkeriet.

- Som udgangspunkt bør børn ikke antænde fyrværkeri. Og derfor bør man som forælder også holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Børneulykker udgjorde 27 % af alle fyrværkeri-ulykker ved seneste nytårsdøgn.