Hvidløg ind i kampen mod bjørneklo

En dunst af hvidløg spreder sig i Østerådalen i Aalborg. Aalborg Kommune har nemlig indledt Danmarks første forsøg med at bekæmpe bjørneklo med hvidløg.

<b>Meget tydelig virkning</b>
- Det ser helt klart ud til at have en virkning, så planterne dør, siger Lars Delfs Mortensen, skov- og landskabsingeniør ved Aalborg Kommune.

Kommunen har allerede fået sprøjtet et mindre område med hvidløgs-giften.

- Og man ser tydeligt, at det slår al vegetationen ihjel, siger direktør i Vegano Aps., Lars Ole Wiese

<b>Spreder sig i hele landet</b>
Kæmpe Bjørneklo fra Kaukasus spreder sig i Aalborg som over hele landet - især langs vandløbene, hvor kommunerne er ekstra forsigtige med at bruge gift.

- Vi har udpeget Østerådalen som et særligt indsatsområde og leder derfor med lys og lygte efter et produkt, der både er effektivt, ufarligt og helst også billigt, siger Lars Delfs Mortensen.

<b>Hvidløg, brændenælde med mere</b>
Produktet består især af hvidløg, men også syv-otte andre planteekstrakter - blandt andet brændenælde. Udviklingen har taget ti år, inden midlet blev godkendt af Miljøstyrelsen. Og det rydder fuldstændig arealerne for alle planter, men ikke dyr.

- Det er ufarligt for dyr. Faktisk vil jeg gerne drikke produktet, siger Lars Ole Wiese.

- Der ser ikke umiddelbart ud til at være problemer med det. Og derfor er vi gået ind i et mere struktureret forsøg, hvor vi skal finde ud af, hvordan det skal spredes, hvor store mængder og hvornår, siger ingeniør Lars Delfs Mortensen.

<b>Grundvand med hvidløgssmag?</b>
Andre plantegifte trænger jo ned i grundvandet. Smager det så af hvidløg i fremtiden?

- Nej, det gør det ikke, for hvidløg nedbrydes med det samme, siger direktør Lars Ole Wiese.

Forsiden lige nu