Hvor skal vi gøre af gyllen?

Nordjyske landmænd er frustrerede. Regeringen vil forbyde dem at køre ud med gylle på frosne marker, men landmændene har ikke noget sted at gøre af gyllen. Sagsbehandlingen på nye gylletanke er nemlig lang.

Thomas Kjær er en af de landmænd, som gerne har villet bygge en ny gylletank, men sagen har nu ligget i Natur- og Miljøklagenævnet i to og et halvt år.

- Vi ønsker egentlig at gøre nogle nye tiltag. Men de offentlige instanser slet ikke klar til at håndtere sager som den her, siger Thomas Kjær til TV2/Nord.

Når gyllen i dag køres ud på de frosne marker øger det risikoen for udslip. Derfor vil regeringen forbyde, at landmændene kører gylle ud på frosne marker. Det er urimeligt, mener LandboNord. Behandlingstiden for nye gylletanke er nemlig alt for lang.

- Hvis man vil have den lovgivning der, så skal man i hvert fald også sørge for, at man kan få de her ansøgninger igennem, fordi det drejer sig ikke om at få flere dyr, det drejer sig bare om at få kapacitet, så det er ikke noget, der skader miljøet, siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, til TV2/Nord.

Men det har folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen ikke meget tilovers for.

- Landmændenes ynk i øjeblikket skyldes altså også, at en del af dem ikke har investeret selv rettidigt, siger Flemming Møller Mortensen (Soc.Dem) til TV2/Nord.

Thomas Kjærs ansøgning blev hurtigt godkendt af Hjørring Kommune, men naboerne klagede over udsigten til en ny gylletank. Den klage kan stadig være et år om at blive behandlet.

- Vi har ligesom været forudseende for at det kan være, at vi skal have lidt større kapacitet for at have fleksibilitet, men det er ikke nemt at agere, når et klagenævn skal arbejde to år på en sag, siger Thomas Kjær til TV2/Nord.

Den nye regel og den lange behandlingstid kan ifølge landmændene have store konsekvenser.

- Så skal vi jo ud og finde alternative opbevaringssteder. Og det kan være gamle, nedslidte tanke, der ligger rundt omkring, som man kan fylde op med gylle med den risiko, at de ikke kan holde og der sker nogle miljøkatastrofer på den måde, siger Thomas Kjær til TV2/Nord.


Seneste nyt

fra Nordjylland