Fødevareministeren afviser at forhøje de rekordlave tobis-kvoter.

Ikke flere tobis

Tab af arbejdspladser og milliardeksport i Nordjylland

Frustrationen var stor, da de nordjyske fiskere og fiskemelsfabrikker i dag fik at vide, at politikerne har besluttet at følge havbiologernes rådgivning. Den indebærer nemlig den laveste tobiskvote nogensinde.

Biologerne har netop overstået et prøvefiskeri på et par uger og fastholder anbefalingen om, at der kun må fanges 38.000 ton af industrifisken, tobis, i år. Efter et møde med havbiologer og ordførerne i fødevareudvalget besluttede fødevareminister Mette Gjerskov i dag at følge rådgivningen.

- Det er en katastrofe. Alene hos os betyder udmeldingen en nedgang i omsætningen på 200 millioner kroner. Vi kommer også til at se på, hvad det gør ved beskæftigelsen. Vi har jo lige sagt farvel til 11 medarbejdere, siger Jens Borup, formand i FF Skagen, verdens største fiskemelsfabrik.
Ifølge ham og andre fiskere er havet fyldt med tobisfisk. Det medgiver biologerne også, at det er. Uenigheden drejer sig om alderen på fisken. Ifølge biologerne er det alarmerende, at der er for få unge tobisfisk i prøverne.

- Det er svært at tage alvorligt, for nu har biologerne prøvet sig frem med fire forskellige metoder de seneste ti år, og ingen af dem giver et billede af virkeligheden. Det skal kunne gøres bedre, for tobisfisken er en svær fisk at måle bestanden på, da de graver sig ned i havbunden i lange perioder. Der er alt for megen usikkerhed omkring de målinger, og imens forsvinder milliardeksport ud af vores landsdel, siger Jens Borup.