Indbrudsbølge rammer Nordjylland

05:22

Sammenlignet med sidste år er der sket næsten 20 pct. flere indbrud i private nordjyske hjem. Fokus på sagen med borgere, politi og justitsministeren

Antallet af sager vokser, og det gør bunkerne med sagsakter også. Foto: Anders Ekstrøm

1 af 2

I weekenden blev der anmeldt 51 indbrud i Nordjylland. Det er en del af en større bølge, der har ramt regionen.

En større indbrudsbølge har i disse dage ramt Nordjylland. I weekenden fik politiet 51 anmeldelser af indbrud. Og antallet af anmeldelser er støt stigende siden sidste år. Der er i 2015 anmeldt 18 procent flere indbrud end sidste år.

På samme tid sidste år var der 2196 anmeldelser af indbrud. I år er det tal 2591. I den seneste tid har der været usædvanligt mange indbrud sidst på eftermiddagen.

- Vi tror, at de udnytter det her tidsrum, fordi folk normalt er hjemme og måske i gang med at lave aftensmad. Og det vil sige, hvis de kan se, der ikke er nogle hjemme på det her tidspunkt, så går de ud fra, at villaerne står tomme. Hvis de slår til om natten, så risikerer de at komme ind, mens folk ligger og sover, siger Sune Myrup fra Berrigelssessektionen i Nordjyllands Politi.

Politiet er overbevist om, at det ikke kun er lokale indbrudstyve, der står bag de ekstraordinært mange indbrud i år. 

- Når vi har så mange indbrud lige nu, så er vi også af den opfattelse, at der er rigtig mange aktører på spil. Vi er også overbevist om, at vi har nogle tilrejsende kriminelle grupperinger, som laver rigtig mange indbrud. Og grunden til vi tror det, det er fordi, vi ser nogle boligområder, som bliver voldsomt udsat i en periode, siger Sune Myrup, der peger på, at de kriminelle muligvis kommer fra Østeuropa.

Justitsminister Søren Pind fra Venstre, der i dag var på besøg ved Nordjyllands Politi, erkender, at politiet er presset.

- Der er ikke nogen grund til at lægge skjul på, at dels presset på grænsen, dels terrorangrebet i februar har lagt et meget stort pres på politiet, siger Søren Pind til TV2 Nord.

Justitsministeren forklarer, at der bliver tilført politiet flere midler fremover.

- Nu får vi i de kommende år styrket politiet. Vi skulle om nogle år stå med meget flere politifolk, siger Søren Pind.

Justitsministeren beder også om, at man tænker over dette, når man på torsdag står i stemmeboksen, for at stemme om retsforbeholdet i EU. Søren Pind anbefaler at man stemmer ja.

- Det er min forventning, når alting er faldet til ro, at politiet kan adressere det her. Men det er ikke nogen nem opgave. Så meget desto vigtigere er det, at vi har det internationale samarbejde, siger Søren Pind.

Forsiden lige nu