Ingen hjælp til hærværk

Foto: TV2/Nord

Det sker jævnligt, at danske kirkegårde og gravsteder raseres af meningsløs hærværk. Det gik blandt andet ud over Skagen Kirkegård i august 2009, hvor 33 gravpladser blev ramt af hærværk. Nu vil Folketingets kirkeudvalg gøre noget ved sagen.

Derfor var Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech i dag kaldt i samråd for at finde en løsning mod den hensynsløse hærgen.

Efter onsdagens samråd med kirkeudvalget var Kirkeministeren dog ikke blevet overbevist om, at hærværket er et omfattende problem.

- Mit indtryk er, at når det drejer sig om hærværk på de enkelte gravsteder, så er det spredt fægtning. Jeg synes jo det er en meget grov handling, fordi det gør så voldsomt et indtryk på de mennesker, der er vant til at besøge gravstedet.

Grovheden i hærværket kan ministeren og kirkeudvalget godt blive enige om. Men det er også det eneste. I kirkeudvalget er de langt fra tilfredse med udfaldet af samrådet.

- I kraft af at det er noget der påvirker folk følelsesmæssigt meget og et familiegravsted er blevet skændet så synes jeg rent faktisk også godt ministeren kunne have en lydhørhed i forhold til problemet og det synes jeg faktisk næsten ikke var tilfældet i dag, siger Flemming Møller Mortensen, der er stedfortræder i Folketingets Kirkeudvalg.

- Der er altså nogle rent ud sagt rådne elementer der ikke ved, hvordan de skal opføre sig, så er der altså ingen anden vej end straf, og de kirkegårde der mener, at de vil overvåge må jo tale med politiet om det, foreslår Birthe Rønn Hornbech.

Efter mødet savnede Flemming Møller Mortensen stadig, at få klarhed over problemets omfang.

- Jeg er ikke blevet klogere, og jeg synes heller ikke, det virker som om ministeren vil gøre danskerne og vi, der er interesserede i det, klogere på sagen, siger han.

Forsiden lige nu