Ingen information om atomskib ved Skagen

Et skib med atomaffald underrettede ikke de danske myndigheder, som det skulle, da det i december sejlede tæt ind til kysten ved Skagen for at få fyldt olie på sine tanke.  

De danske myndigheder blev ikke underrettet, da et skib med atomaffald sejlede tæt på Skagen for at tanke.
Det oplyser P4 Nordjylland.

Søfartsstyrelsen havde godkendt transporten fra den serbiske forsøgsreaktor Vinca til Murmansk i det nordlige Rusland, fordi det var et dansk skib. Men ruten blev ændret, og skibet fik tanket olie på ud for Skagen havn. Det skulle rederiet have underrettet Beredskabsstyrelsen om.

- Vi var ikke underrettet, og det skulle vi have været, for så vidt de ville fravige fra den godkendte sejlrute, siger Michael Brøndel, chef for Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab.

I Frederikshavn kommune fik borgmester Lars Møller i december det klare indtryk, at de danske myndigheder både kendte og havde givet tilladelse til skibets last og dets sejlads tæt på Skagen. 

- I første omgang fik jeg at vide, at de var underrettet fuldt ud, og det var helt i orden, det der foregik. Der er ikke i orden, siger Lars Møller.

Danmarks Naturfredningsforening er stærkt utilfreds.
Direktør Rene la Cour Sell siger:

- Det er bekymrende, at rederiet ikke har underrettet myndighederne, som de skal. Men det er endnu mere bekymrende, at myndighederne siger der er styr på det. Når det efterfølgende viser sig, at de ikke anede det foregik. Vi må kunne stole på myndighederne. Det er det naturligvis utilfredsstillende, at der bliver talt usandt, siger han.

Puma sprang i øvrigt læk på sin videre rejse fra Skagen mod Murmansk og måtte gå ind i en norsk havn for at få undersøgt skroget. 

Det var Søværnets Operative Kommando, der gav udtryk for, at alt var sket efter reglerne. Vi har uden held forsøgt at få en kommentar fra SOK på kritikken, ligesom vi har forsøgt at få en kommentar fra rederiet.

Forsiden lige nu