LIGE NU:

Smørklatten på risengrøden bliver mindre i år: Julemænd ramt af aflysninger

De nordjyske julemænd har normalt rygende travlt på denne tid af året, men forsamlingsforbuddet på ti personer samt generel corona-forsigtighed betyder aflyste arrangementer på stribe og dermed gabende tomme kalendere for de hvidskæggede glædesspredere.

Der er måske ikke til at se ved første øjekast, men bag det hvide skæg er der i år bekymring at spore hos de nordjyske julemænd. 

Julearrangementer på stribe er blevet aflyst på grund af coronarestriktioner, og særligt forsamlingsforbuddet på ti personer gør det praktisk talt umuligt at mødes til for eksempel en juletræstænding. 

- For os, der har det som levebrød hele året og ikke har et job ved siden af, vi kan jo mærke det meget hårdt, fortæller julemand fra Frederikshavn Kjeld Rye til TV2 Nord. 

Kjeld Rye tjener normalt halvdelen af sin årsindkomst i november og december, men i år ser det ud til, at han må nøjes med omkring 30 procent af, hvad han plejer. 

Han er formand i foreningen "Danske Julemænd, Nissemødre & Nisser", og her undersøger de nu mulighederne i forhold til, om de omkring fyrre medlemmer kan få del i nogle af regeringens hjælpepakker. Så selvom julemanden normalvis gavmildt deler gaver ud til alle artige børn, så kan han altså godt blive ramt på pengepungen.

Det er dog langt fra kun penge, det handler om for mange af dem, der ifører sig en rød kåbe. Derfor har Kjeld Rye også gjort ekstra meget ud af udsmykningen omkring sin bolig i år, for han kan simpelthen ikke undvære glæden ved at få andre mennesker til at smile.

- Det hjælper altid lige med et: "Hohoho, glædelig jul, lille frue". Så kommer smilet. Det kan man ikke tage fra os mennesker, vi skal have noget glæde, ellers bliver det for surt det hele, siger Kjeld Rye.

Julemand med restriktioner

Lige som Kjeld Rye i Frederikshavn har de også andre steder været kreative for at kunne gøre plads til julemanden. I Aalborg Zoo har de for eksempel fået stor opmærksomhed for deres coronasikring af julemanden, der bevæger sig rundt i en oppustet gennemsigtig bobbel. 

I Aalborg Storcenter er Niels Ingolf fra Brønderslev julemand på 25 år. Han er blevet coronasikret med en adventskrans rundt om livet. 

- Selvfølgelig er der ikke en meter herfra og ud til, men den gør alligevel, at ingen render ind til mig, så der bliver alligevel en meter, for børnene kan godt se, at de ikke skal gå længere, forklarer Niels Ingolf til TV2 Nord. 

Han kender til flere julemænd der i år ikke er lige så heldige som ham selv.

- Der er mange af mine kollegaer inden for julemandsbranchen, der er hårdt ramt. Der er mange centre, der ikke har en julemand i år, og firmafester er også lukket ned, siger Niels Ingolf. 

    

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

150816 Blå Kors

Blå Kors: - Vi er klar til kunder fra på mandag i vores genbrugsbutikker

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

Til forsiden

Til forsiden