Ingen plads til skibslærlinge

Den maritime branche skriger på arbejdskraft, men samtidig kan ni ud af 11 nordjyske skibsmontørlærlinge ikke få en praktikplads.

Kun to af de 11 skibsmontørlærlinge fra grundforløbet på skibsmontøruddannelsen på EUC Frederikshavn har en praktikplads, og de to havde kontrakt, inden de kom ind på skolen.

Jonas Hyldgaard har lige afsluttet grundforløbet, og nu står han uden praktikplads.

- Jeg er skuffet over, at jeg ikke har fundet noget endnu og skuffet over at der heller ikke er andre i min klasse der har været i stand til at finde noget. Når næsten samtlige i klassen mangler en plads, så er det et stort problem, siger Jonas Hyldgaard.

Han har søgt seks steder - forgæves. Klassekammeraten Jonas Rundblad har søgt 15 steder, på værfter og andre maritime arbejdspladser.

- Jeg har endda søgt i en radius af en times kørsel fra min bolig i Nørresundby, men det har ikke givet noget. Standardsvarene er, at de ikke har råd lige nu eller at der ikke er plads til lærlinge, siger Jonas Rundblad.

De kommende skibsmontører i Frederikshavn er i oprør, fordi den maritime branche forleden på Danmarksmesterskaberne i Skills netop efterlyste folk til de maritime fag. 

- Det er jo totalt katastrofe, hvis der ikke er unge til at besætte de ledige job. Hvad gør man så som industri, og nu er det bare ved at være sidste udkald, siger Marianne Eltong Gade, projektleder i danske Maritime.

Den melding kunne skibsmontørlærlingene ikke forstå.

- Det er jo en fejl. Måske ved hun ikke helt, hvad hun snakker om, siger Jonas Hyldgaard.

- Virkeligheden er, at der ikke er nogen lærepladser i den maritime branche, siger Jonas Rundblad.

De ni skibsmontørlærlinge i Frederikshavn må nu i skolepraktik for at lære at skille, samle og servicere dieselmotorer til skibene. Jens Gjødsbøl, der er chef for skibsmontøruddannelsen på EUC forstår på en måde frustrationen.

- Det er dygtige elever, som har gennemført grundforløb to og bestået de krav, som vi har stillet til dem og som står i bekendtgørelsen. De er klar til at komme ud. Men de må ikke bliver skuffet. De skal betragte skolepraktikken som en læreplads, og så skal vi nok få dem ud i virksomhederne, når der er plads. Tidligere skulle de ud i praktik løbende, mens lærlingene i dag kommer ud i større hold to gange om året. Og så er det ikke sikkert, at det passer med virksomhedernes arbejdsopgaver ude på værfterne, siger Jens Gjødsbøl,


Seneste nyt

fra Nordjylland