01:35

Foto: Pia Stuckert

1 af 2

Isbrydere til salg

Et stykke Danmarkshistorie kan snart købes i Frederikshavn. Det er forsvarets tre store isbrydere Danbjørn, Thorbjørn og Isbjørn som skal sælges.

I juni 2010 blev det besluttet, at Søværnets isbrydertjeneste skulle nedlægges, men først nu er der truffet beslutning, om at de store isbrydere skal sælges. Beslutningen om at nedlægge isbryderne var i 2010 led i besparelser på 1,4 mia. i forsvaret.

De danske isbrydere har ikke været i aktion siden vinteren 1995/96, og det er netop årsagen til, at de tre gamle store isbrydere skal sælges.

Klimaforandringerne betyder nemlig, at der ikke længere er brug for de store isbrydere i samme omfang som tidligere.

- Fremover skal havnen selv stå for at fjerne is i havnene. På den måde bliver det privatiseret, siger den socialdemokratiske forsvarsordfører Bjarne Laustsen.

Isbryderne ligger det meste af året på Flådestationen i Frederikshavn, og fra 15. december til 31. marts er besætning på kort varsel, så isbryderne hurtigt kan sættes ind. Den faste besætning på hvert af skibene består af fire mand og 22 mand, som fra år til år findes blandt søværnets personel.

På Flådestationen i Frederikshavn er fremtiden usikker for de ansatte på isbryderne. De har endnu ikke fået at vide, hvordan deres arbejdsmæssige fremtid ser ud, når isbrydere er væk fra Frederikshavn.