Iværksætterpris til Prime Ocean

Erhvervsrådet i Frederikshavn tildelte for få uger siden en iværksætterpris til fiskefabrikken Prime Ocean. Nu er selv samme firma beskyldt for at udnytte udenlandske medarbejdere.

Medlemmerne af erhvervsrådet i Frederikshavn har været både blinde og døve, da de valgte at tildele fiskefabrikken Prime Ocean i Skagen en iværksætterpris. Det mener arbejdsmarkedsforsker Henning Ibsen fra Aalborg Universitet. Selv samme firma er nemlig nu blevet beskyldt for at gå uden om dansk arbejdskraft og for at underbetale dets udenlandske medarbejdere.

- Hvordan i alverden man kan give en pris for det? Det er jo en sag muligvis for politiet. Det er i hvert fald ikke værdigt til en pris. Det lyder som om, de har lavet en Stein Bagger, siger Henning Ibsen.

Iværksætterprisen blev uddelt i januar. Dengang kendte medlemmerne i erhvervsrådet ikke noget til anklagerne mod Prime Ocean. Men arbejdsmarkedsforskeren mener, at erhvervsrådet ikke har gjort deres research godt nok forud for nomineringen af Prime Ocean.

Formand for LO i Frederikshavn, Cai Møller, er medlem af Erhvervsrådet. Han ønsker nu, at prisen skal tages tilbage fra Prime Ocean.

- Jeg synes ikke, de skulle have haft prisen for at sige det rent ud. Jeg synes ikke, de har gjort det særligt godt i forhold til de mange ting, der bliver løftet sløret for nu, siger Cai Møller.

Formanden for Erhvervsrådet, Kaj Christiansen, er enig i, at det er en ærgerlig sag. Han fortæller, at han er skuffet, men at han ikke kendte til forholdene på fabrikken forud for valget.

- Vi bør være mere opmærksomme på især iværksætterne, og i fremtiden vil vi undersøge forholdene bedre, siger Kaj Christiansen.

Og det er nødvendigt, hvis man i fremtiden skal kunne tage prisen seriøst, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Ibsen.

- Dem, der modtager prisen næste år, kan måske være i tvivl, om de overhovedet synes, det er en god ide at få den pris. Så der forestår et temmelig stort reparationsarbejde, hvis man skal tilbage til noget, hvor prisen har en præstige, og hvor virksomhederne er glade for at få den, siger han.

Forsiden lige nu