Jeanette håber på hjælp fra ny senfølgeklinik: - Bare jeg ikke skal have det sådan her resten af livet
Jeanette Staufeldt blev smittet med corona i september. Nu lider hun af senfølgerne, og hun håber på hjælp fra en ny klinik.
Nu er der hjælp at hente for de nordjyder, der er ramt af for eksempel vejrtrækningsbesvær, koncentrationsbesvær eller hovedpine, efter de har haft covid-19. En ny senfølgeklinik har slået dørene op.
At skovle en centimeter sne væk foran hoveddøren er næsten en uoverkommelig opgave for Jeanette Staufeldt fra Dronninglund. Hun puster og har svært ved at få vejret, mens hun forsøger at fjerne det tynde lag sne. Sådan har hun det også, når hun tømmer opvaskemaskinen.
- Jeg har det som om, der sidder en elefant på min brystkasse. Jeg er stakåndet og har virkelig svært ved at få vejret, siger Jeanette Staufeldt, mens hun arbejder med sneskovlen.
Jeanette blev smittet med covid-19 i september - sandsynligvis via sit arbejde som portør på Aalborg Universitetshospital. Hun var indlagt i fire dage i september, men nu døjer hun især med lungerne, træthed og hukommelsestab. Det præger hende psykisk, og hun kan få en følelse af panik, når hun ikke kan få vejret.
- Det værste er mine lunger. Jeg bliver forpustet af bare det mindste. Det har egentlig været bedre, end det er nu, men jeg har fået et tilbagefald, siger Jeanette Staufeldt.
Ny klinik i Hobro
1. januar slog Aalborg Universitetshospital dørene op til en senfølgeklinik. I klinikken vil patienterne kunne blive udredt af en lungemedicinsk speciallæge i Hobro eller en infektionsmedicinsk speciallæge i Aalborg afhængigt af, om der er gener fra lungerne eller ej.
- Når vi møder noget nyt, så skal man jo starte med at få sat det i system og have det ordentligt beskrevet, og så skal man i gang med at afprøve, hvad hjælper, og hvad hjælper ikke, siger ledende overlæge på Lungemedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital, Steffen Helmer Kristensen.
Klinikken i Hobro har konsultationer hver fredag. Lægerne skal i første omgang afklare, om der er tale om covid-senfølger eller om det kan være andre alvorlige sygdomme.
- Det er vigtigt at få afklaret, om der er tale om en anden lungesygdom, der bare tilfældigvis kommer samtidig, siger den ledende overlæge.
Jeanette Staufeldt er selv gået i gang med at træne sine lunger med en såkaldt pep-fløjte derhjemme. Hun er som en af de første blevet henvist til den nye klinik.
- Jeg vil gerne have scannet mine lunger. Jeg ved ikke, hvad jeg mest håber på; at der ikke er noget, eller de kan sige, at der er noget, som de kan gøre noget ved, siger hun.
Ingen mirakelkur
Ifølge Steffen Helmer Kristensen vil langt de fleste få scannet deres lunger, og de får lavet en lungefunktionstest, der skal vise, hvor meget ilt deres lunger optager. Lægerne vil også lave en gangtest, hvor man registrerer pulsen, og så vil man sende lydbølger ned i lungerne, hvor man kan beregne, hvilken modstand der er i lungerne. Behandlingen kan bestå af forskellige former for genoptræning.
- Vi har ikke nogen mirakelkur. Der er ikke nogen tvivl om, at de patienter, vi får ind nu, skal være med til at bane vejen for, at vi senere til de næste patienter får nogle bedre tilbud, når vi finder ud af, hvad hjælper dem, og hvad hjælper ikke, siger ledende overlæge Steffen Helmer Kristensen.
Patienterne skal opdage klinikken
Region Nordjylland har budgetteret med at behandle 600 patienter med covid-19-senfølger i 2021. For at blive henvist skal man have haft senfølger i mere end seks uger. Indtil videre er der kun blevet henvist 46 patienter, og det tror den ledende overlæge er, fordi patienterne ikke kender tilbuddet endnu.
- Hvis der er nogen, der går derude og har mange følger efter covid, så synes vi bestemt, man skal tage en snak med sin egen læge, om de skal henvises til os, siger Steffen Helmer Kristensen.
Jeanette Staufeldt har raskmeldt sig og er tilbage på fuld tid i sit job som portør. Det tænker hun nu måske var for tidligt. Hun er bekymret for fremtiden.
- Det værst tænkelige er nok, hvis jeg ikke vil kunne passe mit arbejde og skal sadle om, og at jeg skal lyde sådan her resten af mit liv, og at der vil være rigtig mange ting, som jeg ikke kan, siger Jeanette Staufeldt.
Sundhedsstyrelsen anslår, at fem procent af dem, der bliver ramt af covid-19, får senfølger, der varer mere end seks uger.