Foto: Per Frank Paulsen

Jobpatruljen med ny fangst

Mange nordjyske unge bruger sommerferien til at tjene lidt ekstra penge. Men på en del af de arbejdspladser, hvor de unge har fået job er arbejdsforholdene ikke tilstrækkeligt i orden. Det viser en opgørelse, som Fagbevægelsens såkaldte jobpatrulje har lavet.

Det er tredjedagen på årets jobpatrulje i Nordjylland. Indtil videre har flere end 500 virksomheder fået besøg, og der er lavet ca. 150 interviews med de unge. Igen i år er der mange virksomheder, der ikke har styr på reglerne.

- Vi oplever virksomheder, der ikke kender reglerne, men også nogle der omgåes dem bevidst, derfor er det vigtigt, at vi kommer, siger Anne Ruby Arildsen fra LO?s jobpatrulje.

Ud af de ca. 150 interviews er der 40 unge, der udfører for tunge løft, 38 får ikke løn under sygdom, nogle får for lidt i løn og arbejder med farlige maskiner. Og det er bekymrende, mener Cityforeningen.

- Vi kommer nok aldrig helt ned på nul, men de her tal er i overkanten, og der er behov for at blive strammet op, siger direktør Flemming Thingbak.

Hos dem, der laver reglerne, er man også langt fra tilfreds med årets foreløbige tal. Men Torsten Schack Pedersen erkender, at regler kan være svære at forstå, men når de er der, så skal de overholdes.

- Det er virksomhederne, der skal sørge for, at reglerne bliver overholdt, også selvom arbejdsgiveren synes, det er ligegyldigt om man skal være 15 eller 16 år for at løfte forskellige ting, siger Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

I år er sidste gang, at LO?s jobpatrulje kontrollerer Nordjylland. Næste år er det fagforeningerne HK og 3F, der tager sig af de unges arbejdsforhold.