Jørn Utzon hyldes i Aalborg

Danmarks store internationale arkitekt gik bort i efteråret, og for at hylde Jørn Utzon inviterer hans barndoms by til en mindehøjtidelighed. Det er Aalborg Kommune, Aalborg Universitet og det nyligt åbnede Utzon Center, der står bag hyldesten.

<b>Tæt kontakt til Aalborg</b>
Barndomsårene i Aalborg fik stor betydning for Jørn Utzon, og båndene til havnebyen var tætte helt frem til Utzons død den 29. november sidste år.
Arkitektens far Aage Utzon var skibsingeniør og bådkonstruktør i Aalborg, og hans tankegang og arbejdsmetoder var med til at præge Jørn Utzon.

<b>Maritime motiver</b>
De maritime motiver, som ses i hans arbejder, tager blandt andet afsæt i den inspiration, han samlede gennem sin barndom på havnen i Aalborg.

<b>Mindehøjtidelighed</b>
Det er også på havnefronten i Aalborg med udsigt over Limfjorden, at byen tirsdag den 13. januar mindes en af sine store sønner.
Aalborg Kommune, Aalborg Universitet og Utzon Center, som Jørn Utzon havde hver sin tilknytning til, har arrangeret en mindehøjtidelighed til ære for den afdøde arkitekt.

I 2007 blev Utzon af kommunen udnævnt til Årets Aalborg Europæer, og fra 2003 var han adjungeret professor ved Institut for Arkitektur & Design på Aalborg Universitet. Jørn Utzon var også selv involveret i idéerne og planerne bag Utzon Center, hvor mindehøjtideligheden finder sted.

Centret åbnede i maj 2008 og rummer både udstillinger, konferencecenter, studiefaciliteter, forskning og arkitekturbibliotek.

Ved arrangementet den 13. januar vil der blandt andet være taler fra Aalborgs borgmester Henning G. Jensen, AAU-rektor Finn Kjærsdam, der var med til at etablere Utzon Center, samt centrets kunstneriske leder Adrian Carter, der har beskæftiget sig med mesterarkitektens virke gennem mange år.

Forsiden lige nu