Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Julen er rekordernes tid: Nordjyder forbruger og søger hjælp som aldrig før

Mens de fleste af os i år bruger flere penge på julen end de sidste fem år, er antallet af familier, som søger julehjælp, steget eksplosivt i de samme år. Det diskuterer panelet i denne uges udgave af debatmagasinet Fokus.

En ny undersøgelse, som analysefirmaet YouGov har lavet for Nordea viser, at forbruget i julen stiger for femte år i træk. Nordjyder bruger flest penge på gaver, mad og pynt. Nemlig 5760 kroner per person. Det er 1000 kroner mere end københavnerne.

- Vi har tætte bånd til venner og familie her i Nordjylland, og jeg tror, at de fleste gerne vil gøre lidt ekstra i julen, siger direktør i handelsstandsforeningen Aalborg City, Flemming Thingbak.

Samtidig med, at vi bruger mere på julen år for år, oplever de frivillige organisationer et stort pres på gratis julehjælp. Det gør de også i Dansk Folkehjælp i Hjørring, hvor antallet af ansøgninger om julehjælp er eksploderet siden, at organisationer begyndte at dele pakker ud i 2006.

Det er stadig tabuiseret at bede om hjælp til at komme igennem julen.

Christian Roar Pedersen, sognepræst

- Det første år samlede vi ind til 430 julehjælpspakker. Sidste år var det blevet til 11.000 pakker, og vi nåede ikke at få samlet ind til alle med behov.

Panelet i Fokus afviser, at de mange ansøgninger om julehjælp bunder i, at flere og velbemidlede familier søger om hjælpen.

- Det er stadig tabuiseret at bede om hjælp til at komme igennem julen. Der er sikkert få, som snyder sig til at få del i hjælpen, men det er mit klare indtryk, at julehjælpen er nødvendig for de fleste af de familier, som søger, siger sognepræst Christian Roar Pedersen.

Hos Dansk Folkehjælp i Hjørring får de hjælp af kommunen til at udvælge de mest værdigt trængende. Ansøgninger går gennem kommunens administration, som sikrer sig, at julehjælpen går til enlige med trængt økonomi.

- De får en julepakke til 1500 kroner til måske tre eller fire personer. Det er jo ikke mange penge i forhold til det, som de fleste af os bruger på jul.

00:56

I Dansk Folkehjælp er antallet af ansøgninger steget fra 430 i 2006 til 11.000 sidste år.

Luk video

I Aalborg har byens butikker og restauranter i år indgået et samarbejde, som har fået navnet Juleglæde. Rundt om i byen kan handlende vælge at købe en ekstra julegave til et ukendt barn, som ellers ikke ville få den gave. Projektet har vist sig at være meget populær hos forbrugere, som alligevel er i byen for at købe ind til jul.

- Det er dejligt at se, at så mange har lyst til at hjælpe andre i julen. Det er der behov for, og det skal vi blive ved med. Juleglæde-projektet viser, at vi tænker på andre end os selv, selvom det er en stresset og dyr tid for mange. Jeg er sikker på, at Juleglæde fortsætter og vokser til næste jul, siger direktør i Aalborg City, Flemming Thingbak.

27:51

Se hele programmet her.

Luk video