Juletræsproducenter frygter for fremtiden
Halvdelen af de danske træer bliver solgt i Tyskland. Men tyskerne producerer selv stadigt flere juletræer.
Danmark eksporterer hvert år mellem otte og ti millioner juletræer, men konkurrencen på de udenlandske markeder er blevet hård. Det presser de nordjyske juletræsproducenter, som frygter for fremtiden.
Juletræsproducent Jørgen Westergaard fra Gjøl er sådan set ganske tilfreds med kvaliteten af sine nordmannsgranner. Til gengæld kunne prisen på de 50.000 træer, han eksporterer til udlandet, sagtens være bedre.
- Lige nu kniber det lidt med at holde prisen, fordi der har været et stort udbud af træer i især Centraleuropa. Der var en stor storm i Tyskland for en del år siden, hvor man konverterede skovfaldsarealer til juletræsarealer, og det slås vi lidt med nu, siger Jørgen Westergaard.
Danmark eksporterer hvert år juletræer for over 650 millioner kroner, men ifølge brancheforeningen Danske Juletræer er en del af eksporten truet.
- Det er lidt svære tider at være juletræsproducent, fordi der er lidt for mange træer på markedet. Priserne falder, men det betyder også, at kvalitetskravene stiger, siger Claus Jerram Christensen, direktør i Danske Juletræer.
Over halvdelen af de danske juletræer bliver solgt til Tyskland. Tyskernes egenproduktion og juletræer fra eksempelvis Polen får mængden af træer til at stige. Det udfordrer de danske producenter på det europæiske marked.
- Producenten får færre træer ud på markedet, træerne bliver sorteret hårdere rent kvalitetsmæssigt og så får han en lavere pris. De tre ting går jo ud over producenten, når det går den gale vej, og det vil sige, at så er der altså nogen, der holder op, siger Claus Jerram Christensen.
- Der er ingen tvivl om, at i sådan en lavkonjunktur, som vi er i nu, er der nogle, der siger: "Vi vil hellere gøre noget andet." Og så tager man måske arealerne tilbage til landbrug, siger Jørgen Westergaard.
Brancheforeningen Danske Juletræer mener, at markedet for økologiske juletræer er i vækst, og det kan blive en niche, som måske kan skaffe nogle af de danske producenter julesul på bordet i fremtiden.
- Det kan godt ske, at vi vil lave en delproduktion, som er økologisk, men det vil vi prøve at se tiden an på, siger Jørgen Westergaard.