Kampagne: Brandfolk skal huske at gå i bad

I december stiger antallet af anmeldte brande markant i forhold til resten af året. Derfor opfordrer Arbejdstilsynet i en ny kampagne brandfolk landet over til at huske at gå i bad efter brandslukningsindsatserne.

Selvom en brand er slukket, er faren ikke ovre for de brandfolk, der har været på arbejde. For i deres arbejdstøj – de såkaldte branddragter – gemmer sig millioner af potentielt kræftfremkaldende sodpartikler. Sodpartikler, som også kan sætte sig på huden og blive optaget i kroppen.

Derfor kan det nærmest kun gå for langsomt for brandmændene med at komme under bruseren, når branden er slukket.

- Brandfolk kan ikke gemme badet til vagten er slut. Det er en unødvendig sundhedsrisiko for de mennesker, der i forvejen sætter deres liv på spil for at redde andre. Derfor sætter vi i Arbejdstilsynet fokus på farlig sod med en kampagne til alle bemandede brandstationer i Danmark, hvor vi opfordrer brandmændene til at vaske soden af, hurtigst muligt efter en brand, siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Gro Iversen, i en pressemeddelelse.

Kampagnen kommer i kølvandet på en politisk aftale fra november 2018, hvor den daværende VKLA-regering samt DF, Radikale og Socialdemokratiet blev enige om at forbedre arbejdsmiljøet for de danske brandmænd. Det skal blandt andet ske ved grundigere tilsyn af, hvordan brandfolkenes arbejdstøj bliver rengjort.

Efterlyser bedre rengøring
Hos Brandfolkenes Cancerforening hilser formand Tommy Kjær Arbejdstilsynets kampagne velkommen, men samtidig efterlyser han faste regler for rengøringen af brandmændenes arbejdstøj. Ifølge ham er det nemlig langtfra nok blot at vaske en branddragt i vaskemaskinen.

- Der mangler nogle grænseværdier for, hvor rent det skal vaskes, siger han og tilføjer, at der er forskel på at rengøre og dekontaminere. For selvom en branddragt ser ren ud, er det langtfra sikkert, at der ikke længere er skadelige partikler i den.

- Så branddragterne skal have den renhed, når de er blevet vasket, som de har når de kommer på markedet, siger Tommy Kjær.

Banebrydende tiltag i Nordjylland
I Aalborg tog Nordjyllands Beredskab allerede i 2017 et stort skridt i kampen mod de skadelige sodpartikler. Beredskabet fik et køretøj med vaske- og badefaciliteter til brandmændene, som kører med hver gang de skal ud til brand. I den specialbyggede lastbil er der omklædningsrum og brusekabiner, så brandfolkene allerede ude på brandstedet kan komme under bruseren og vaske sig rene for de skadelige sodpartikler.

- Vi har altid været gode til at redde andre mennesker. Nu skal vi være gode til at redde os selv. Det er bilen et eksempel på: En komplet rengøring af manden - fra top til tå, inderst til yderst, sagde Tommy Johannesen, beredskabsmester ved Nordjyllands Beredskab, da det ”rullende bryggers med blå blink” blev sat i drift i december 2017.

Det var Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der sammen med andre danske forskningsinstitutioner i 2017 undersøgte om brandfolk udsættes for skadelige stoffer ved brandslukning. På baggrund af undersøgelsen er der blandt andet blevet sat fokus på vask og håndtering af branddragterne.

Nedenstående indslag er fra december 2017, da Nordjyllands Beredskab satte deres nye vaske- og badevogn i drift:

Nordjyllands Beredskab har fået et nyt køretøj i garagen, der skal mindske risikoen for at udvikle kræft i forbindelse med jobbet som brandmand.

Seneste nyt

fra Nordjylland