LIGE NU:

Kampen fortsætter for Mårup Kirke

Lokale borgere og grundejere kæmper for at bevare Mårup Kirke. En analyse viser, at der er størst samfundsmæssig gevinst ved at redde kirken.

Folketingspolitikere inddraget
Kampen fortsætter for at redde den nedstyrtningstruede Mårup Kirke ved Lønstrup i Nordjylland.
Kirkens forkæmpere mødtes mandag med en stribe nordjyske folketingspolitikere.

Kystsikring er målet
Lokale grundejerforeninger har allieret sig med Mårup Kirkes venner, der længe alene har kæmpet for den kystsikring, der kan forhindre kirken i at styrte i havet. Målet for det nye samarbejde er at kystsikre området fra Lønstrup og ned til kirken.

- Der var en positiv stemning overfor at kystsikre. Men politikerne lægger megen vægt på fælles lokalt fodslag. Derfor vil vi nu i den allernærmeste fremtid forsøge at få både turistforeningens og Hjørring Kommunes opbakning, siger talsmand for gruppen Glenn Allart Andersen til Ritzau.

Søger støtte fra ministre
Samtidig vil initiativgruppen forsøge at få både trafikministerens og miljøministerens støtte.

Samfundsgevinst
Ifølge en analyse fra Syddansk Universitet er der størst samfundsøkonomisk gevinst ved at kystsikre en 1200 meter lang strækning foran kirken.
Gevinsten vil være på 17 mio. kr., mens en flytning af kirken til en anden mindre truet placering omvendt vil koste 30 mio. kr.
Analysen anslår den samfundsmæssige gevinst ved at lade kirken styrte i havet til 12 mio. kr.

- En nedstyrtning kan måske give en kortvarig opblomstring i turisternes interesse, men over tid vil det næppe være nogen god forretning, siger Glenn Allart Andersen.

Nu 10 meter fra havet
Mårup Kirke ligger i dag under ti meter fra havet. Det er besluttet af Skov- og Naturstyrelsen, der ejer kirken og det fredede område, den ligger på, at kirkens tag af sikkerhedsmæssige årsager skal pilles ned, når kirken ligger seks meter fra kanten.

- Det giver os måske et år eller to at løbe på. Men der er ingen tvivl om, at det haster, hvis kirken og et enestående stykke natur skal reddes, siger Glenn Allart Andersen.