01:47

Foto: TV Midtvest

1 af 2

Kan man have en kolonihave på Limfjorden?

Fjordhaver, hvor man kan dyrke skaldyr og tang, vinder frem. I Nykøbing er de første til at prøve konceptet, der minder om kolonihavebevægelsen.

Grøntsager bliver skiftet ud med muslinger, østers, tang og hummere i en ny type kolonihaver. Nu bliver det muligt at få en kolonihave på Limfjorden ved Nykøbing. Her har kommunen som den første har givet tilladelse til at sætte et anderledes projekt i søen.

Projektet er fjordhaver, som låner konceptet fra kolonihaverne. Man får et stykke på fjorden, hvor man opdrætte skaldyr og tang.

-Her synes jeg, at man får et eller andet, hvor man følge sin mad fra start til slut. Og så smager det rigtig godt og er sundt, siger Georg Østerbye, Fjordhaverne, Nykøbing.

Lige nu har forening 50 medlemmer, men regner med at blive 200. Og kolonihaverne kan også bruges til sociale arrangementer.

-Og så er ideen så, at man kan sejle derud med vennerne og have en hyggelig aften, siger Georg Østerbye.

Haverne etableres på lange tov under havoverfladen og hvert medlem får fem til seks meter tov til rådighed. Foreningen får rådgivning fra Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing, men fremover skal Fjordhaveejerne selv lære alle processer.

Der er planer om lignende "Fjordhaver" i Lemvig, Løgstør og Aalborg - men foreløbig er det altså kun i Nykøbing tilladelsen er gået igennem.