LIGE NU:

Kartoffel- og kornhøst truet af regnen

Den våde sommer bliver dyr for mange landmænd og kartoffelavlere. Markerne er oversvømmede, og det giver store problemer, nu hvor kartoffel- og kornhøsten nærmer sig

Sjældent har landmænd og kartoffelavlere kæmpet så meget mod regnen, som de gør i år. Både korn- og kartoffelmarker står under vand, og det giver store problemer for høsten.

- Mange marker har stået oversvømmede i en uge. De steder, hvor kornet ikke er begyndt at modne endnu, risikerer vi, at der slet ikke kommer avl, siger landmand Flemming Fuglede Jørgensen til TV2/Nord og fortsætter:

- Markene er så bløde, at vi i hvert fald ikke kan køre med maskiner på dem før om minimum tre uger.

I juli måned plejer kartoffelavlerne at sprøjte planterne for skimmelsvamp, Mange af markerne er dog så oversvømmede, at heller ikke kartoffelavlerne kan køre med maskiner på markerne. Hvis kartoflerne ikke bliver sprøjtet, ender de med at gå til.

Regnen koster dyrt
Hvis korn og kartofler rådner op, kommer det til at koste landmændene og kartoffelavlerne millioner af kroner.

Jens Dalsgaard fra Store Vildmose regner med at miste mellem 30 og 40 procent af sine indtægter. Alligevel holder han modet oppe.

- Jeg trøster mig med, at regnen er kommet så tidligt på året. Så kan det nå at blive en god sensommer, hvor vi lægger kartoflerne på lager, fortæller Jens Dalsgaard, der er kartoffelavler i Store Vildmose.