Kasper døjer med kroniske smerter: Medicinsk cannabis giver ham endelig ro

Nordjyllands første private smerteklinik, hvor cannabis bruges til behandling ligger i Nørresundby, og hjælper folk som Kasper Dahl Pedersen mod smerterne.

Da Kasper Dahl Pedersen i 2018 kom ud for en arbejdsulykke, blev det starten på et smertehelvede. Men i dag har han fundet ro ved hjælp af medicinsk cannabis-behandling. 

-  Jeg skulle åbne skydedøren ind til en fryser, og da der er noget fedt eller sæbe på siden, så smutter min højre arm, hvilket er nok til, at min højre bicepsmuskel sprænger, fortæller Kasper Dahl Pedersen, der er nu er førtidspensionist på grund af ulykken. 

Siden har han lidt af kroniske smerter i store dele af kroppen. 

-  Især i mit ansigt og min hals, men den lidelse, jeg har, hedder multiorgan, hvilket også er de indre organer. Derfor kan jeg godt havde ondt i mellemgulvet heroppe i flere dage, siger Kasper Dahl Pedersen og pejer på sit bryst område.

Medicinsk cannabis hjælper 

Siden oktober i år, er lindringen af Kasper Dahl Pedersens smerter sket ved hjælp af medicinsk cannabis, og det har været en positiv oplevelse for ham. 

- Når man døjer med de her konstante smerter, så er det virkelig dejligt, at man lige kan slukke for harddisken og starte op igen, forklarer han.  

Kasper Dahl Pedersen havde også svært ved at holde til brugen af de konventionelle præparater. Han oplevede nemlig, at han havde svært ved at være tilstede noglegange. 

Nordjyllands første smerteklinik med cannabis

Lægen, som har ordineret Kasper Dahl Pedersens medicinske cannabis, er Kristina Winther. Siden oktober har hun stået i spidsen for nordjyllands første private smerteklinik, hvor cannabis bruges til behandling.   

- I den medicinske verden er det en forhåndsvis ny behandling, fortæller Kristina Winter, der er læge hos Canify Clinics i Nørresundby.  

Brugen af lægeordineret cannabis har i Danmark været tilladt på forsøgsbasis siden 2018, og de patinter, som Kristina Winther har været med til at behandle, har trivedes godt på medicinen.   

- De patienter, der får en god effekt af behandlingen og fortsætter med det i et stykke tid, og som oplever en smertelindring, kan også gå ned i dosis, forklarer hun om medicinen, som diskuteres på grund af sin mulige afhængighed. 

Lang vej endnu 

Men ifølge Jens Thau, der er indehaver af Canify Clinics i Nørresundby, er der lang vej inden medicinsk cannabis 100 procent bliver opfattet som et medicinsk præparat hos alle læger i Danmark.  

- En del af svaret er, at de ikke har været nysgerrige nok og ikke har brugt tid nok på at læse den evidens, der er, forklarer Jens Thau. 

Men er det farligt?

- Nej, ikke når man bruger det rigtigt, siger læge Kristina Winter.   

For Kasper Dahl Pedersen betød arbejdsulykken og de kroniske smerter en méngrad, der i dag har resulteret i en førtidspension. Den medicinske cannabis inhalerer han nu dagligt uden den mindste frygt for bivirkninger.   

- Afhængigheden i at få ro i kroppen er der selvfølgelig, men den form for afhængighed er der jo også i for eksempel bland selv-slik, understreger Kasper Dahl Pedersen, der sætter temperaturen på sin E-cigaret på 195 grader, som Jens Thau har anvist ham, og så kan han ryge sin medicinske cannabis, som hjælp mod smerterne.

Manglende uddannelse 

Der findes mere end 200.000 patienter med kroniske smerter i Danmark, som ikke får gavn af den nuværende morfin-behandlin, som benyttes. Det fortæller Peter Leutscher, der er professor og overlæge ved Regionshospital Nordjylland.

- Vi har mere end 200.000 patienter, der lever med kroniske smerter i Danmark, så det burde være en offentlig opgave at hjælpe de patienter. 

- Der er desværre en stor del af de patinter, der ikke har gavn af den vante medicinske behandling, hvor man bruger morfin, enten fordi det ikke virker tilstrækkeligt, eller fordi de har utallige bivirkninger, så det er noget det offentlige system bør kigge på, understreger Peter Leutscher.  

Ifølge Peter Leutscher er det et spørgsmål om manglende viden og uddannelse blandt landet praktiserende og offentlig ansatte læger, der er grund til, at det er privat klinikker som Canify Clinics i Nørresundby, der på nuværende tidspunkt skyder til vejrs, når det kommer til medicinsk cannabis.       

Du kan herunder se interviewet med Peter Leutscher, der er professor og overlæge ved Regionshospital Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland