Seneste nyt:

Kedelig placering: Nordjyske varmeværker i top ti over prisstigning

Den 1. januar steg priserne for flere fjernvarmekunder. Nu er opgørelsen over priserne offentliggjort, og Vrå og Taars er med på top ti over den procentvise største stigning.

Grundtilskuddet til kraftvarmeværker blev udfaset den 1. januar 2019, og det betyder, at prisen er steget for flere fjernvarmekunder. Det kan især mærkes i Vrå og Taars, som indtager henholdsvis en 4. og en 9. plads på top ti over kraftværker med størst prisstigning. 

Her stiger priserne mest i Nordjylland:

I Vrå betyder det, at prisen per MWh stiger fra 350 kroner til 515 kroner. En prisstigning på 79,5 procent. Forklaringen er simpel, fortæller formanden for bestyrelsen i Vrå Varmeværk: 

- Før grundtilskuddet forsvandt, var vi et af de ti billigste kraftvarmeværker i Danmark, så derfor blev stigningen særligt stor hos os, da tilskuddet forsvandt, siger formanden, Ivan Larsen.

Prisen for at opvarme et parcelhus på 130 kvadratmeter ligger nu på 16.089 kroner i Vrå. Gennemsnitsprisen på de danske varmeværker er cirka 13.000 kroner. 

Reaktioner fra kunder

Vrå Varmeværk har indtil i år modtaget et tilskud på 4,5 millioner kroner om året, som er gået til at nedsætte prisen for kunderne. 

Varmeværkets bestyrelse har nævnt, at tilskuddet ville forsvinde igen på de seneste tre generalforsamlinger. Alligevel kom det som en overraskelse for nogen:

- Der er en to-tre stykker, der har reageret, og som synes, vi er uduelige som bestyrelse. Men de fleste har taget det pænt, for det har jo ikke været en overraskelse for dem, der har deltaget i generalforsamlingerne, siger Ivan Larsen.

Vrå Varmeværk har i de seneste år investeret i et solcelleanlæg. Derudover får de også varme fra biogasanlægget Grøngas, og det har været med til at holde priserne nede for forbrugerne. Tilskudsordningen blev indført for godt 200 fjernvarmeværker i 2004, og meldingen var allerede dengang, at det skulle udfases i 2018.

FAKTA:

Nye initiativer 

- Det er da træls, men vi har jo vidst det, siden det blev indført. Det, der har været irriterende er, at vi ikke har fået noget at vide om, hvad vi kan gøre ved det, så vi har været bundet på hænder og fødder, siger Ivan Larsen. 

Bestyrelsen er nu ved at undersøge, om der er økonomi til en varmepumpe. En stor investering, som formentlig kan gøre prisen billigere for kunderne. Muligheden er indtil videre kun ved at blive undersøgt, så der vil gå noget tid, før der skal træffes en beslutning på området. 

Den gennemsnitlige årlige varmeregning for et standardhus på 130 kvadratmeter er steget med 3,6 procent. Opgørelsen dækker indtil videre kun over 98 fjernvarmeværker ud af 173. De resterende 75 fjernvarmeværker offentliggør først deres tal til sommer.

Se kortet: Disse varmeværker mister tilskuddet: