Kend din ko i køledisken
Foto: Daniel Mikkelsen
Med din smartphone kan du scanne pakken med kød og bl.a. se, hvor kødet kommer fra.
Hvis du har en smartphone bliver den mere og mere anvendelig til dine daglige gøremål. I næste uge lanceres der et system, en såkaldt app, som du kan bruge til finde ud af netop hvilken ko og på hvilken gård i Himmerland din bøf kommer fra.
Når den danske forbruger i fremtiden skal vælge kød i køledisken, kan man nu tage et billede af stregkoden. Og så har man alle oplysninger om kødets oprindelse på sin smartphone
- Vi mener jo, at forbrugerne i dag, vil vide mere omkring de ting vi køber, siger Hardy Jensen, der er direktør i Nordjysk Fødevare Netværk.
- Det er vigtigt, at de kan se, at det kommer fra en dansk producent og ikke fra eksempelvis en sydamerikansk, siger Sten Skov.
Han er en af de landmænd, der på den her måde er med til at åbne stalddørene på vid gab til kødproduktionen.
- De kan se, at det er produceret under nogle gode forhold, som f.eks. at de går i dybstrøelse og i et godt klima, siger Sten Skov.
I første omgang fungerer systemet kun med kød fra Himmerlandskød i Farsø.
- Vi tror på, at det giver troværdighed til fødevaren, siger direktør i Himmerlandskød, Søren Ander.
Systemet har været fire år undervejs. Men forbrugerundersøgelser viste allerede dengang, at forbrugerne efterspørger informationer løbende på en indkøbstur, primært om dyrevelfærd og oprindelse helt ned i detaljen. Derfor skal det hele også kunne dokumenteres.
- Vi slår jo på kvaliteten og det, at den er dansk født og opvokset og dansk forarbejdet, siger Søren Andersen.
Udviklingen stopper ikke her. 300 nordjyske fødevarevirksomheder er med i netværket. I takt med at informationerne bliver skabt, vil de blive gjort tilgængelige for forbrugerne.
Læs mere
Du kan læse mere om systemet på www.foodtag.dk