KL: Mere sundhed til kommuner
Foto: TV2/Nord
Kommunerne skal fremover tage sig af en lang række sundhedsopgaver der i dag typisk behandles på sygehusene. Samtidig skal man i højere grad forebygge sygdomme. Det mener Kommunernes Landsforening, som nu vil satse på det nære sundhedsvæsen, der skal spare kommunerne for penge til indlæggelser.
Det kom frem torsdag, da Kommunernes Landsforening holdt sig årlige toppolitiske møde i Aalborg.
I Hjørring Kommune hilser fællestillidsrepræsentanter for de kommunalt ansatte sygeplejersker, Ane Møller Vadsager det nye sundhedspolitisk forslag fra Kommunernes Landsforening velkommen, men frygter for, at der i forbindelse med de nye opgaver, der ser ud til at vente ikke mindst sygeplejerskerne i kommunerne, at de nødvendige ressourcer ikke følger med.
- Jeg ved, at mine kolleger vil tage imod med kyshånd, for de vil det sygeplejefaglige arbejde, men det hænger ikke sammen, hvis vi får pålagt flere opgaver uden enten flere ressourcer eller kommer af med nogle af de opgaver, vi har i dag, siger fællestillidsrepræsentanten.
Hun skal umiddelbart ikke regne med, at der følger flere penge med forslaget. Det mener, den kommunalpolitiske ordfører for Socialdemokraterne, Simon Kollerup.
- Det er altid spændende, når der kommer forslag og bud på, hvordan sundhedssystemet kan ændres til gavn for borgerne, men med hensyn til finansieringen, så er og bliver det den samme kage, der skal deles. Der er umiddelbart ikke flere penge på vej til kommuerne, så hvis kommunerne med det udspil, Kommunernes Landsforening kommer med, skal have flere penge, skal de komme fra et andet sted. Og det er så det, vi må tage med til de videre forhandlinger med både kommunerne og regionerne, siger Simon Kollerup.
Kommunernes Landsforening foreslår, at staten øger den direkte finansiering til kommunerne. Det kan enten gøres med at hæve bloktilskuddet eller give kommunerne et tilskud, der mere eller mindre er øremærket de kommunale sundhedsopgaver.
- Kommunernes forebyggelsesindsats kan forbedre sundhedstilstanden i befolkningen. Det kan være med til at mindske behovet for behandling. Men for at opnå denne åbenlyse gevinst er der behov for en balanceret udvikling af hele sundhedsvæsnet. Det må regeringen indse, hvis den mener det alvorligt med målet om et sundhedsvæsen i verdensklasse, siger formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg.