Klimaminister afviser: Aalborg Portland slipper ikke billigt

På trods af rabat til den aalborgensiske storudleder afviser klimaminister, Dan Jørgensen, at Aalborg Portland slipper billigt.

Aalborg Portland udleder fire procent af Danmarks samlede CO2-forurening. Og nu får virksomheden en rabat i forhold til andre danske virksomheder. I hvert fald hvis regeringens udspil til en ny skattereform står til troende.

Men det betyder ikke, at virksomheden får det nemt, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet:

- Jeg må bare sige, at jeg tror bestemt ikke, virksomheder som Aalborg Portland synes, de slipper nemt. De vil blive presset ganske hårdt, siger han på regeringens pressemøde onsdag middag.

I regeringens udspil er der lagt op til, at danske virksomheder skal betale en CO2-afgift, der bliver afregnet per ton CO2, virksomheden udleder. 

Forslaget lyder helt konkret på følgende:

  • For virksomheder, der ikke er omfattet af EU's kvotehandelssystem, foreslår regeringen en CO2-afgift på 750 kroner per ton CO2.
  • For virksomheder, der er omfattet af EU's kvotehandelssystem, foreslår regeringen en CO2 afgift på 375 kroner per ton CO2. For disse virksomheder eksisterer der allerede en kvotepris i EU, som regeringen i 2030 forventer vil være på 750 kroner per ton CO2. Dermed vil den samlede afgift med regeringens forslag være 1125 kroner per ton CO2.
  • For virksomheder med mineralogiske processer (blandt andet Aalborg Portland) foreslår regeringen en CO2-afgift på 100 kroner per ton CO2. Med kvoteprisen på 750 kroner vil den samlede pris være 850 kroner per ton CO2.


Med denne afgift går Danmark forrest i den grønne omstilling, fortæller klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen på pressemødet:

- Vi tror ikke, vores reduktioner kommer til at redde klimaet. Men vi vil gå forrest med et godt eksempel, vi vil vise, at det kan lade sig gøre at reducere med så meget og samtidig opretholde vores levestandard, siger han.

Aalborg Portland får rabat

Fordi Aalborg Portland er en virksomhed, der beskæftiger sig med mineralogiske processer, slipper cementfabrikken billigere. De får således kun en ekstra regning på 100 kroner, hvis regeringens udspil bliver til virkelighed. 

Og denne "rabat" er betinget af, at virksomheden selv investerer i at udvikle nye metoder at fange og lagre CO2 på.

Ifølge Jeppe Bruus er det vigtigt, at der bliver taget hensyn til virksomheder som netop Aalborg Portland.

- Det er virksomheder, som er særligt konkurrenceudsatte. Hvis man ikke laver en rabat her, så vil det betyde, at vi mister arbejdspladser. Vi skal udvikle, ikke afvikle, siger Jeppe Bruus og fortsætter: 

- Vi skal undgå, at virksomhederne bare flytter ud af landet som følge af høje afgifter. Hvis det sker, så mindsker vi ikke den globale udledning, vi flytter den bare ud af Danmark.

Han understreger, at det ikke bliver sådan, at de virksomheder, der udleder meget CO2, bare kan fortsætte til billige penge. Det er nemlig bundet op på et krav om at reducere udledningen.

Grøn Fond skal sikre hurtig omstilling

Det var ellers ikke beskedenhed, der prægede pressemødet på Christiansborg i dag.

- Det her er det største bidrag til at leve op til målet om 70 procents reduktion, der er præsenteret i et enkelt udspil.

Det var nemlig de indledende ord fra skatteminister, Jeppe Bruus (S), da han bød velkommen til regeringens præsentation af deres grønne skattereform. 

Konkret vil regeringen oprettet en fond på syv milliarder kroner frem mod 2030.

Fire milliarder her skal være til "omstillingsstøtte", hvor 250 millioner kroner målrettes fiskerierhvervet. De sidste tre milliarder kroner skal gå til fangst og lagring af CO2. 

- Verden forandrer sig, og vi kigger ind i en fremtid, hvor det at kunne producere bæredygtigt vil blive efterspurgt på de internationale markeder. Derfor skal vi gå forrest i Danmark, siger erhvervsminister Simon Kollerup på pressemødet. 

Han anerkender, at det vil blive en svær opgave for mange virksomheder, men "vi skal igennem det sammen".

- Verden forandrer sig, og vi kigger ind i en fremtid, hvor det at kunne producere bæredygtigt vil blive efterspurgt på de internationale markeder. Derfor skal vi gå forrest i Danmark, siger han.

Simon Kollerup understreger, at målet er at skabe arbejdspladser og drive danske virksomheder frem, ikke tilbage. 


Seneste nyt

fra Nordjylland