Kold succes i Klitmøller

Et koldt gys er opskriften på at få succes i udkanten af Danmark. Det ved de i Klitmøller, hvor surfernes projekt Cold Hawaii har vendt udviklingen fra negativ til positiv - nu med et verdensmesterskab og besøg af deres protektor, Kronprins Frederik.

Det var en tysker, der tilbage i firserne opdagede, hvor fantastisk det var at surfe langs hele kysten i Thisted Kommune. Netop den strækning har 29 registrerede surfspots.

- Det er unikt og blandt top fem i Europa, siger Rasmus Johnsen, talsmand i Cold Hawaii.

Først var det kun bølgerne, der trak - men i virkeligheden var surferne med til at redde hele lokalsamfundet i et yderområde. Mindst 140 bosættelser er det blevet til.

- Det havde jeg aldrig forestillet mig. VisitDenmark og Kommunernes Landsforening, har også udpeget Thisted Kommune som et forbillede på at vende udkant til forkant, siger Finn Jorsal, præsident i Friends of Cold Hawaii.

Også borgmesteren i Thisted Kommune må understrege betydningen af surferne i Klitmøller.

- Vvi har ganske enkelt valgt at afsætte en pulje til den slags tiltag i kommunen, for det styrker os jo internt og udadtil, siger borgmester Lene Kjelgaard..

32 af verdens bedste windsurfere deltager i verdensmesterskaberne på mandag

Cold Hawaii har lige nu planer om et slags kontorhotel - et såkaldt co working space, hvor surferne kan passe deres arbejde, typisk små selvstændige it-firmaer, og surfe, når bølgerne er til det.