LIGE NU:

For koldt til telt: Coronatests flyttes indenfor

Sundhedspersonalet får lunere arbejdsforhold vinteren over i stedet for de nuværende opstillede telte, når de skal teste nordjyderne for corona.

Behovet for at foretage COVID-19-tests ser ud til at fortsætte et godt stykke ind i 2021.

Allerede nu er det besluttet, at vi i Danmark skal lave omkring 100.000 tests for COVID-19 hver dag. Alene her i Nordjylland betyder det omkring 10.000 daglige tests.

Derfor er det nødvendigt at sikre bedre egnede lokaler i stedet for de opstillede telte, der siden marts har fungeret som ramme for testene.

Et telt bliver hurtigt for koldt for sundhedspersonalet til vinter, og derfor flytter man testfaciliteterne ind i mere brugbare lokaler.

- Det er enormt dejligt, at vi får flyttet os væk fra testteltene. Det er det af flere årsager, men den største er af hensyn til personalet. De står i de telte i regn og slud - i alt slags vejr. Nogle dage er det hedende varmt, og andre gange er det så koldt, at de står med blå hænder og læber. Nu er vi så langt henne på året, så nu skal der også gøres noget. Ellers kan vi ikke overholde arbejdsmiljøreglerne, siger Morten Johansen, der er ledende overlæge på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.

I Thisted vil man fremover kunne blive testet i nye lokaler på hospitalet. I Hjørring bliver der opstillet barakker på grusarealet syd for hospitalet. I Aalborg får man en isoleret lagerhal på parkeringspladsen ved medicinerhuset.

I Nørresundby, Hjørring, Hobro og Frederikshavn samt teststederne med periodevis fremmøde i Brovst, Frøslev og Aars er der endnu ikke fundet en permanent løsning. 

- I de nye barakker kommer der syv podestationer, lige nu har vi kun fire. Så vi kommer også til at have plads til flere patienter ved at flytte væk fra teltene, siger ledende overlæge Morten Johansen.

Den samlede testplan forventer man at have fuldt ud etableret i løbet af efteråret.

quote Nogle dage er det hedende varmt, og andre gange er det så koldt, at de står med blå hænder og læber. Nu er vi så langt henne på året, så nu skal der også gøres noget.

Morten Johansen, ledende overlæge, Regionshospital Nordjylland i Hjørring

To 'spor' når man tester

I dag er organiseringen af COVID-19-testene todelt.  

Tests i det såkaldte ”sundhedsspor” dækker over test af personer med symptomer på COVID-19 samt test forud for en indlæggelse eller undersøgelse på et hospital. Dette spor varetages af regionerne og har i Nordjylland været foretaget i opstillede telte ved hospitalerne i Aalborg, Thisted og Hjørring, ved mobile enheder samt ved en fremskudt funktion på Læsø.

Test i sundhedssporet sker efter henvisning fra egen læge eller sygehusafdeling. Borgere booker derefter selv tid på coronaprover.dk.

Herudover bliver der også testet i det såkaldte "samfundsspor" - også kaldet ”de hvide telte". 

Her bliver borger uden symptomer på COVID-19 testet. Disse test udføres af regionerne på vegne af Testcenter Danmark. I Nordjylland er der aktuelt tre faste teststationer og seks mobile testenheder, som varetager en række forskellige opgaver i relation til test af borgere uden symptomer (ved grænser, på større virksomheder, immobile borgere, fremskudte teststeder fx i sommerlandet og områder med forhøjet smittetryk mv.).

Antallet af mobile enheder i samfundssporet øges i løbet af den kommende tid til ni enheder i alt. Borgere booker selv tid på coronaprover.dk.

Se indslaget om de nye testfaciliteter her:

Fremover bliver teltene erstattet af lokaler enten på hospitalerne eller i opvarmede haller.

Her er de fem covid-19-kategorier - og ændringerne

 

60_percent

play Øget behov for test: Alle testcentre skal have åbent hver dag

60_percent

play Nordjylland får ny naturnationalpark

Ålegræs iltsvind Limfjorden

Landbruget deltager i nyt samarbejde om at sørge for en ren Limfjord

Mettes sag

play Sagen var forældet, da Mette opdagede lægefejl: Minister vil ikke droppe klagefrist

60_percent

play Øget behov for test: Alle testcentre skal have åbent hver dag

60_percent

play Nordjylland får ny naturnationalpark

Ålegræs iltsvind Limfjorden

Landbruget deltager i nyt samarbejde om at sørge for en ren Limfjord

Til forsiden

Til forsiden