LIGE NU:

Køleskab skal redde liv: Akutbiler kan nu give ofrene nyt blod på stedet

15-20 gange om året er der brug for at give ofre for f.eks. trafikulykker ekstra blod. Det kan nu klares i Nordjyllands to akutbiler i Aalborg og Hjørring.

Hvert eneste sekund tæller, når det gælder om at redde livet på ofre for trafikulykker, knivstikkeri eller andre patienter med alvorlige blødninger.

Nu har Region Nordjyllands to akutlægebiler i Hjørring og Aalborg fået mulighed for at vinde livsvigtige sekunder ved at tilføre nyt blod til patienterne, der ellers risikerer at forbløde på stedet.

quote Vi tager den første livreddende behandling fra hospitalet ud til patienten. Det har kæmpe betydning; de patienter, der får blod, vil have stor risiko for ikke kunne nå ind til hospitalet uden at få tilført blod først.

Kasper Kragh-Kræmer, læge, afdelingen Anæstesi og Intensiv, Aalborg Universitetshospital

De to akutlægebiler har nemlig fået installeret et køleskab med friskt såkaldt universalblod, der kan gives til alle patienter uanset blodtype.

- Vi tager den første livreddende behandling fra hospitalet ud til patienten. Det har kæmpe betydning; de patienter, der får blod, vil have stor risiko for ikke kunne nå ind til hospitalet uden at få tilført blod først, siger Kasper Kragh-Kræmer, der er læge på afdelingen Anæstesi og Intensiv på Aalborg Universitetshospital.

Region Nordjylland er landets første region til at opbevare blodet på denne nye måde.

Lægehelikopteren har også blod med ombord, men den opbevares i køletasker. Dermed skal blodet skiftes dagligt, og det kræver lagt flere ressourcer.

I Region Nordjylland forventer man, at der vil blive brug for blodet 15-20 gange årligt i Nordjylland.

Nordjyske læger står bag

I forbindelse med, at regionen får blod i akutlægebilerne, har et hold nordjyske læger i samarbejde med blodbanken været med til at udvikle en opbevaringsmetode, der gør, at man undgår spild og sparer ressourcer.

- Blodet skal opbevares ved køleskabstemperatur. Vi har derfor udviklet et køleskab til at sætte i bilerne. Køleskabet er monteret med en alarm, der giver besked til både paramediciner og læge, hvis temperaturen stiger i køleskabet, eller der er strømsvigt, siger Kasper Kragh-Kræmer.

- Blodet kan dermed ligge i køleskabet i en måned, men efter 14 dage sender vi det ubrugte blod tilbage til blodbanken, så det kan blive brugt på hospitalet – igen af hensyn til ressourceudnyttelsen, siger lægen.