LIGE NU:

Kommune anklages for aktiv dødshjælp

Rigsadvokaten kræver svar i sag om aktiv dødshjælp.

To borgere fra Hirtshals anklager Hjørring Kommune for aktiv dødshjælp. Den 25. juni 2012 dør 76-årige Kurt Højmark Jensen fra Hirtshals. Vennen Poul Erik Nielsen klager efterfølgende til patientombuddet, da han mener, Kurt Højmark Jensen er død som følge af aktiv dødshjælp.

Kurt Højmark Jensen dør i sit hjem i Hirtshals, mens en kommunalt ansat sygeplejerske er på stedet. Klokken 15 samme dag er der bestilt tid til jordpåkastelse samt kremering. Det er blandt andet derfor, venner af Kurt Højmark Jensen hele tiden har ment, at der er tale om aktiv dødshjælp ved brug af morfin.

Poul Erik Nielsen var hos sin ven, da han døde.

- Sygeplejersken kommer den morgen. Hun siger, at vi skal belave os på, at Kurt ikke er mere, og nu skal vi sikre os, at han ingen smerter har. Hun tager en sprøjte, der ligger på emhætten og går ind i værelset til Kurt. Derefter går hun igen, siger Poul Erik Nielsen.

Sagen blev efterfølgende efterforsket af Nordjyllands Politi, der ikke kan føre bevis for, at der er tale om aktiv dødshjælp, hvorfor sagen blev henlagt.

Den 5. juli beslutter Statsadvokaten at genåbne sagen, og i dag har Rigsadvokaten bedt om uddybende svar på en række spørgsmål.

Vi har mere om sagen i vores nyhedsudsendelse klokken 19:30.