Kommuner har masser af penge i kassen

Foto: Nationalbanken

Flere nordjyske kommuner har godt med guld på kistebunden.

En analyse fra Ugebladet A4 viser, at størstedelen af de nordjyske kommuner har store opsparede summer i kommunekassen. Som følge af nedskæringer og stramt styrede budgetter har kommunerne landet over opsparet omkring 8 milliarder kroner, efter der er korrigeret for inflation.

Siden 2009 har kommunerne Mariagerfjord, Aalborg og Jammerbugt fået mere end 1000 kr. pr. indbygger i den daglige kassebeholdning. Vesthimmerlands, Frederikshavn og Rebild Kommune ligger i intervallet 0-1000 kr., mens Hjørring Kommune er topscorer med mere end 2000 kr. pr. indbygger. Kun Brønderslev og Læsø Kommune har færre penge til den daglige velfærd, end det var tilfældet i 2009.

Fagforbundet FOA er ifølge Ugebrevet A4 fortørnede over, at størstedelen af kommunerne ikke yder borgerne den velfærd, der faktisk er råd til, men i stedet gemmer på pengene.

- Danskerne får mindre velfærd, end der faktisk er råd til. Der er offentligt ansatte, der må vinke farvel til deres job, selvom kommunerne har råd til at beholde dem. Det er helt absurd. Kommunerne kører simpelthen økonomien for stramt. Det er fortvivlende for den enkelte borger og offentligt ansatte, at kommunerne er med til at gøre den økonomiske krise værre, end den behøvede at være, siger Dennis Kristensen, der er forbundsformand for FOA ifølge Ugebrevet A4.

En af grunden til, at kommunerne er blevet mere tilbageholdne med at bruge penge, er budgetloven kaldet Thors Hammer (opkaldt efter tidligere finansminister Thor Pedersen), der betyder, at kommunerne bliver straffet økonomisk, hvis de ikke overholder serviceaftalen med regeringen.

En anden årsag er, at kommunerne har haft mulighed for at optage byggelån til billige penge, fremfor at finde pengene i kommunekassen.

Ændringer i kommunekassernes beholdning

Se den samlede oversigt over ændringerne i kommunekasserne her

Forsiden lige nu