Kommuner: Svage ledige er langt fra job

Der skal meget andet end jobsamtaler til, hvis de svageste ledige skal hjælpes, mener flere kommuner.

Planer i Københavns Kommune om at droppe krav om jobsamtaler
for de allersvageste ledige vækker genklang i flere andre kommuner. For der skal helt andre indsatser til, hvis de svageste skal hjælpes i gang igen, lyder det fra kommunerne.

- Jeg er helt sikker på, at alle kommuner - også København - hjertens gerne vil lave indsatser for alle grupper, hvis regeringen turde belønne os for det, der rykker folk, siger socialrådmand Peter Rahbæk Juel (S), Odense Kommune.

Ifølge Politiken vil Københavns Kommune flytte ansvaret for 1000 af de allersvageste ledige fra beskæftigelsesforvaltningen til socialforvaltningen. De svage ledige er i forvejen undtaget for kravet om aktivering, og kommunen vil nu også undtage dem for krav om samtaler på kommunens jobcentre.

I både Odense og Aalborg er mange svage ledige allerede i gang med kommunale projekter, der skal få dem tilbage på sporet i deres liv, men ikke i første omgang nødvendigvis i job.

- Det interessante er jo i første omgang at gøre folk klar til at komme tæt på arbejdsmarkedet, siger rådmand Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

- Der er jo ikke nogen, der vil ansætte en, der er i dybt misbrug, i morgen. Men kan man få ham eller hende ind i et behandlingsforløb, hvor man kan se, at vedkommende magter det og eventuelt belønne dem, der gør fremskridt. Så ved vi, at der er arbejdsgivere derude, der gerne vil tage et socialt ansvar og hjælpe folk, som har været langt ude i tovene tilbage til samfundet.

Familie- og beskæftigelsesrådmand i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen (S) er enig:

- Virksomhederne vil ikke have de allersvageste, for det er en alt for stor opgave for dem.

- Derfor skal vi i stedet lave helt andre sociale projekter, hvor vi langsomt bygger dem op og giver dem følelsen af, at de har noget at bidrage med, så de senere kan komme tilbage til arbejdsmarkedet. Ellers ender det bare med endnu et nederlag, siger Mai-Britt Iversen.