Foto: Kim Christiansen

Kommunerne skal forpligte virksomheder

Der skal stilles krav om dansk løn, mener ordfører.

Ifølge det nordjyske folketingsmedlem Ane Halsboe-Larsen skal kommunerne stille krav til virksomheder, når der indgås aftale om et bygningsprojekt. Overentreprenører skal garantere, at undervirksomheder også lever op til dansk lønoverenskomst.

Flere nordjyske kommuner stiller på nuværende tidspunkt ikke krav om, at kommunalt bygningsarbejde aflønnes efter dansk overenskomst, selvom de ifølge socialdemokraternes ordfører på området er i deres gode ret til det.

- Min påstand er, at mulighederne er der i dag, men jeg hører fra mange af mine kollegaer på kommunalt og regionalt plan, at deres forvaltninger af og til siger, at det må man ikke, eller at den juridiske vurdering er anderledes, siger Ane Halsboe-Larsen, der vil kæmpe for at gøre det endnu klarere for kommunerne, at de kan stille krav til entreprenørerne.

Og skal man problemet med såkaldt løndumping til livs, er det vigtigt, at virksomheden, som kommunen indgår aftale med, lover, at eventuelle underentreprenører også overholder aftalen.

- Hvis virksomheder skal bygge for vores fælles skattekroner, så skal de som minimum også leve op til at betale en ordentlig løn. Skal vi for alvor det her til livs, så skal vi gøre det på alle niveauer, siger hun.

Ane Halsboe-Larsen siger, at krav om løn efter dansk overenskomst bliver et tema, når der skal snakkes ny kommuneaftale.