Foto: arkivfoto

Kommunerne sparer på saltet

Det er mangel på vejsalt i Nordjylland. Flere kommuner rationerer nu deres salt, og det rammer især de små veje hårdt.

På vejen Højmarken i Arden, er det næsten ikke til at se asfalten for bare is.
Som i flere andre nordjyske kommuner er der mangel på vejsalt i Mariagerfjord Kommune. Det betyder, at kommunen nu er nødt til at rationere deres salt, hvilket blandt andet går ud over villavejen Højmarken.
- Vi kan ingenting foretage os, det er livsfarligt at gå nede på vejen. I går faldt jeg og slog mit knæ til blods, fortæller Anne Marie Nielsen, der bor på vejen, der er en såkaldt c-vej.
Kommunens veje er delt op tre kategorier; A, B og C .  A-vejene som er de større byveje, bliver saltet to gange dagligt. B-vejene bliver sandet i stedet for saltet og kommunens mindre veje, som f.eks. villavejene er i C kategorien - de bliver ikke saltet.
Kommunen har kontrakt på 243 ton salt om ugen. De får da også den aftalte mængde salt. Men det er bare ikke nok.  
- Man skal jo prioritere, et eller andet sted, for vi har ikke ressourcerne til at gøre det optimalt på alle vejene, det har vi desværre ikke.
Der er dog håb for beboerne Højmarken. Løsningen på problemet skal findes i Egypten.  Akzo Nobel Salt, der leverer salt til de nordjyske kommuner, arbejder på at importere salt fra Egypten. Så kan kommunerne få mere salt end det, de i første omgang havde kontrakt på.
Flere kommuner har vist interesse i at få i det importerede hvide guld. Aftalen mellem Akzo Nobel Salt ligger endnu ikke helt fast.