Foto: Christina Schmidth

Konflikten rykker tættere på: Sådan rammer strejke og lockout Nordjylland

Den 8. maj - eller måske før - kan Danmark stå over for startskuddet til en historisk omfattende strejke og lockout, som vil ramme samfundet på flere måder. Få overblik over konsekvenserne her.

Natten til onsdag kunne både politikere, forhandlere og hele Danmark ånde lettet op: Arbejdsgivere og lønmodtagere har fået yderligere 14 dage til at få en overenskomst på plads for de cirka 700.000 offentligt ansatte.

Men bliver parterne ikke snart enige om ikke mindst lærernes arbejdstid, kan Danmark og dermed også Nordjylland senest den 8. maj blive ramt en historisk omfattende strejke og efterfølgende lockout.

I alt 440.000 medarbejdere over hele landet vil blive påvirket storkonflikten - og det samme vil resten af samfundet. 

Læs også Stor demonstration: Op mod 1000 borgere stimlede sammen

Derfor vil der også blive arbejdet på højtryk ved forhandlingsbordet, når kommuner, regioner og stat mødes til nye forhandlinger på fredag.

Skulle det imod alles intentioner ende med en storkonflikt, vil en lang række områder blive påvirket i Nordjylland. Du kan se listen herunder:

POLITI

Politibetjente i Danmark er ansat som tjenestemænd, hvilket betyder, at de ikke kan strejke. Dog vil en storkonflikt kunne ramme for eksempel afholdelse af køreprøver og andre administrationsopgaver.

ÆLDREPLEJEN

Plejen af de nordjyske ældre vil blive ramt af en storkonflikt. Fagforeningen FOA vil udtage nogle til strejke, men i tilfælde af en lockout vil en form for akutberedskab blive sat ind til at tage sig af de svageste ældre borgere, som ikke kan undvære hjælp. 

SKOLER, BØRNEHAVER OG GYMNASIER

Skoler og børnehaver vil i nogle kommuner helt lukke i tilfælde af en storkonflikt. Det vil så betyde, at forældre skal finde alternativ pasning eller tage børnene med på arbejde.

Også gymnasier kan blive ramt. Varer en strejke og lockout længe, kan det påvirke elevernes pensum og eksamener.

SYGEHUSE

I tilfælde af en storkonflikt vil der blive indsat nødberedskab til at sig af de akut syge i Nordjylland. Men planlagte operationer, som for eksempel knæoperationer og lignende, vil sandsynligvis blive udskudt.

Samtlige sygehuse og klinikker i Nordjylland bliver ramt - det vil sige Regionshospital Nordjylland i Hjørring, Frederikshavn og Thisted samt Aalborg Universitetshospital i Aalborg, Farsø og Hobro.

BORGERSERVICE OG ADMINISTRATION

Mange, mange funktioner vil påvirkes i den direkte kontakt med borgerne under en eventuel strejke. Det gælder blandt andet udstedelse af pas, beskæftigelsesindsatsen og for eksempel også administrative opgaver i kommunernes borgerservicecentre. 

TOGDRIFT

Togdriften i Danmark vil også blive ramt af storkonflikt. DSB vil ikke blive særligt hårdt ramt, fordi selskabet har mange ansat som tjenestemænd eller under tjenestemandslignende vilkår.
Derudover er togdriften i Danmark også et område, som formentlig hurtigt kan udløse et ingreb fra politisk hånd.
Nordjyske Jernbaner ventes at blive ramt af en storkonflikt.

KIRKER

Begravelser, vielser og konfirmationer kan risikere en aflysning ved nogle kirker i Nordjylland. Mange præster er ansat som tjenestemænd, men dem, der ikke er, kan risikere at blive udtaget til strejke - og i tilfælde af en lockout kan både kirketjenere, organister og kordegne blive forhindret i at gøre deres arbejde.

PARKERING

Enkelte vil måske glædes ved meldingen om, at en eventuel strejke sandsynligvis også vil omfatte de kommunalt ansatte parkeringsvagter. Det gælder dog af naturlige grunde ikke vagter fra private selskaber.