Kræftens Bekæmpelse blacklister læger i Aalborg
Kræftens Bekæmpelse fravælger læger, der har fået penge fra tobaksindustrien
Kræftens Bekæmpelse blacklister læger og forskere fra Aalborg Universitetshospital, hvis de har modtaget støtte fra tobaksindustrien.
I Aalborg bliver læger og forskere blacklistet i ti år, hvis de for eksempel har fået penge fra Det Obelske Familiefond, som har pengene fra tobak. Et stort problem mener en ledende overlæge.
- Man skal ikke blackliste læger, fordi de har fået penge fra industrien. Vi oplever også, at vi får afslag på nogle af vores ansøgninger til Kræftens Bekæmpelse, forklarer Ursula Falkmer, der er ledende overlæge på kræftafdelingen.
Det Obelske Familiefond er en Aalborg-virksomhed, der gennem årene har tjent mange penge på tobak. Her kan de nikke genkendende til problematikken.
- Vi oplever, at lægerne kommer i karantæne, hvis de søger penge hos os. Vi gør, hvad vi kan for at gøre opmærksom på problemet, siger fondets direktør Søren Bojer Nielsen.
Hos Kræftens Bekæmpelse siger de selv, at organisationen vil miste troværdighed, hvis den får støtte fra tobaksindustrien.
- Så er der jo nogen, der vil sige: 'Dem dér fra Kræftens Bekæmpelse - gad vide om vi kan stole på dem, for de arbejder sammen med tobaksindustrien.' Så derfor støtter vi ikke den slags projekter, forklarer direktøren i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard.
Det er den ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital dog langt fra enig i.
- Man skal bedrive den bedst mulige forskning uanset, hvor pengene kommer fra. Det må være op til den enkelte forsker at behandle det hele etisk korrekt.
I aftenens Nordjylland Live debatterer regionsrådsformand Ulla Astman og direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard problemstillingen.