Kritik af fedtafgift
Foto: TV2/Nord
Nordjyske fødevareproducenter frygter et dyrt bureaukratisk helvede, uden nævneværdige forbedringer af folkesundheden, hvis regeringens netop fremlagte lovforslag om at indføre en fedtafgift bliver en realitet.
I dag forsøgte producenterne at påvirke politikerne ved et møde på svineslagteriet Tican i Thisted. Allerhelst så de fedtafgiften helt taget af bordet.
- Den her pølse er sat kalorielet at den næste kan flyve, siger Ticans direktør Ove Thejls, da han byder på fedtfattig frokost til dagens møde.
Slagteriets fedtfattige gourmetskinken vil blive pålagt 3 kroner og 40 ører i afgift pr. kilo, fordi afgiften skal måles på råvaren og ikke det færdige produkt.
- Så bliver det jo uretfærdigt, for der er jo ingen der spiser den fedt, og så har det jo effekt på folkesundheden, siger Ove Thejls.
Tillidsmanden på Tican frygter at fedtafgiften vil forringe konkurrenceevnen, så den og lignende fødevarevirksomheder tvinges syd for grænsen.
- Jeg håber fandme de dropper det. Men jeg tror ikke rigtig på det. Både den røde og blå blok bruger jo indtægten fra afgiften til at finansiere ting og sager, siger Peter Uno, Tillidsmand, Tican
- Vi har absolut ingen intentioner om at lave en ordning, som tvinger virksomheder til at flytte, siger Birgitte Josefsen, (Venstre), Sundhedsordfører.
Men organisationsfolk fra fødevareforbundet, bagerne, margarineproducenter og slagtermestrene lod sig ikke spise af med gode intentioner. De bad VKO-flertallets repræsentanter melde klart ud,og det gjorde de.
- Vi har et hul i statskassen, som der står på fedtafgift på, så den kommer, siger Tage Leegaard, (Kons.), Folketingsmedlem.
Regeringen skal nemlig bruge de 1,2 milliarder fra fedtafgiften til at finansiere de skattelettelser den allered har givet. VKO står ikke alene med fedtafgiften. Socialdemokraterne er også med på idéen - men har endnu ikke lagt sig fast på en metode.
- Der er mangler en del, inden det bliver en rigtig begavet løsning, men vi synes jo det er en god idé at gøre noget for sundheden med dette værktøj, siger Orla Hav (Soc.dem.), Folketingsmedlem.
Mens en række kandidater for Liberal Alliance talte for at droppe afgiften helt, så holdt Tage Leegaard fast i at den kommer, men han erkender at metoden skal overvejes igen.
- Den er svær at få til at ramme, uden at det går ud over for mange, så det bliver en balancegang, siger Tage Leegaard
Afgiften lyder på 16 kr. pr. kilo mættet fedt. Afgiften pålægges ikke bare den mængde fedt, der rent faktisk er i den mad vi putter i munden, men også den mængde mættet fedt der bruges i hele fremstillingsprocessen. Så man kan blive straffet for at lave mere fedtfattige produkter
- Hvorfor skal vi så bliver ved med at udvikle gode fedtfattige fødevarer, når vi alligevel ikke får noget ud af det, siger Peter Uno, Tillidsmand, Tican.