Nordjyske kommuner skal administrere ny lov i et enkelt år. Foto: Mette Nielsen

03:09

Fagforening frygter kommuners sagsbehandling af den nye seniorpension.

1 af 2

Kritik af ny lov om seniorpension: Kommunerne skal være vikar i ét år

Hos 3F i Aalborg har de ikke meget til overs for at kommunerne midlertidigt skal administrere den nye lov om seniorpension.

Ved årsskiftet trådte en ny lov om seniorpension i kraft. Loven skal sikre, at nedslidte danskere med et langt arbejdsliv bag sig kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen.

Læs også Se listen: Ni nye love, der gælder fra nytår

Men allerede på ordningens anden dag, møder den kritik. Formanden for 3F i Aalborg har ikke meget til overs for at kommunerne, der midlertidig er sat til at administrere den nye lov om seniorpension.

- Det ligner noget, der er sket en nat, jeg er lige ved at sige, hvor whiskyflasken var tom, og nu skulle man beslutte noget, og så har man besluttet kommuner skulle have det et år. Jeg synes det er noget makværk, siger formanden for 3F i Aalborg Allan Busk til TV2 Nord.

Vikar i et år

Den nye lov om seniorpension skal sikre at blandt andet nedslidte nordjyder kan gå på pension 6 år før andre, hvis de har været på arbejdsmarkedet i 20 til 25 år, og erhvervsevnen ikke rækker til mere end 15 timer om ugen. Loven skal administreres af Arbejdsmarkedets tillægspension, men ATP er først klar til opgaven om et år. Indtil da er kommunerne vikar.

- Jeg er rigtig glad for personligt, at det ikke er kommunerne, der har fået opgaven i det hele taget. Jeg hilser velkommen at det er nogle andre instanser (ATP, red.), der skal have det i det hele taget. Om kommunerne kan klare det eller ej, det ved jeg ikke, men jeg synes det er åndsvagt kommunerne skal have det i et år og så skal aflevere det igen, pointere Allan Busk.

Kommunerne melder klar

TV2 Nord har i dag talt med flere nordjyske kommuner. Alle melder klar til den nye ordning, selv om de kun skal administrere den midlertidigt. Næstformanden i kontaktrådet for de nordjyske kommuner, Mogens Gade, er sikker på de kan løfte opgaven.

- Vi kender godt turen, og det gør vores administrative personale også, så vi er klar, siger ventreborgmesteren fra Jammerbugt Kommune.

Hos 3F frygter Allan Busk for sine nedslidte medlemmer. 3F formanden mener, kommunerne er for dårlige til at administrere beskæftigelsesområdet.

- Kig to tre, fire, fem år tilbage, og se hvordan det er gået ude i kommunerne. Det er jo ikke gået det her, pointerer Allan Busk fra 3F.

- Jeg må sige, at det er ret betonagtigt, for vi har løst opgaven perfekt ude i kommunerne, så både fagforeninger og folketing burde udvise tillid til, at kommunerne kan administrere seniorpensioner, svarer borgmester Mogens Gade.

Alle danskere, der får deres ansøgninger om seniorpension afvist af kommunen, har ret til at få deres sag genåbnet, når ATP overtager området om et år.

- Det siger jo næsten alt. Der er jo ingen tillid til den instans, som man har sat til det, siger Allan Busk fra 3F til TV2 Nord.

Partierne bag den nye lov om seniorpension forventer, at den kommer til at omfatte 17.000 danskere.