Kroer må måske beholde kronen
Et nyt politisk forslag vil tillade kongeligt priviligerede kroer at beholde deres krone - og det vækker glæde hos de nordjyske kroer, der ellers skulle af med det royale symbol.
De kongelige privilegerede kroer ser ud til at kunne beholde både titlen og deres kroner. Der tegner sig et flertal i Folketinget, der bakker kroerne op, og dermed siger nej til Rigsarkivets ordre om at pille kongekronen ned.
Kongekronen pryder stadig facaden på Dybvad Kro. Rigsarkivet har ellers befalet at kroejeren skal fjerne den, men nu ser det ud til at den alligevel kan få lov til at blive hængende.
- Kronen er jo rigtig flot og så er vi jo fri for at skulle til at save den ned. Men jeg kan slet ikke se balladen i det. Jeg forstår ikke at Rigsarkivet gider tage det op. Hvis ikke man har andet at give sig til, så finder man vel på et eller andet for ikke at blive sparet væk, siger indehaveren af Dybvad Kro & Hotel, Kim Wolff-Nielsen.
113 danske kroer har fra 1200-tallet fået lov til at kalde sig kongeligt privilegerede og bruge kongekronen. Kongen skulle have nogle gode steder at sove når han var på tur rundt i landet. Begrebet blev afskaffet igen i 1912, men kroerne forsatte med at bruge titlen, selvom de ikke altså ikke længere måtte. Som vi tidligere har fortalt vil rigsarkivet nu håndhæve den gamle lov for at værne om kongekronen og den første kro er blevet politianmeldt.
- Nogen kroer tror det er sådan en slags Michellin stjerne de har fået en gang i fortiden, og som de har fået til evig tid, men det er det altså ikke, sagde seniorforsker Nils Bartholdy til TV2/NORD i februar 2014.
Tylstrup Kro blev kongeligt privilegeret 1644. Titlen og kronen bliver stadig brugt. Hvis kroerne ikke længere må bruge kongekronen, så skal facader, hjemmesider, visitkort og menukort laves om. Men kulturarven er det største tab.
- Vi bringer ikke skam over kronen ved at bruge den. Det er storytelling for vores gæster. Det er kulturarv og vi taler om det hver eneste dag, siger Karen Maria Lundsgaard, der direktør på Tylstrup Kro.
Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative mener at kroerne har vundet hævd. De foreslår at kroerne får lov til at kalde sig kongeligt privilegerede og får lov til at bruge kongekronen i deres logo. Socialdemokraternes formand for kulturudvalget, Flemming Møller Mortensen, bakker op om forslaget og dermed ser det ud til at der er et politisk flertal, der vil hjælpe kroerne.