Kronisk syge anbefales at blive hjemme: Nu får de ret til sygedagpenge
Foto: Emil Nordkvist Johansson
Kronisk syge, der ikke tør tage på arbejde på grund af COVID-19, har indtil videre ikke kunne modtage sygedagpenge, men nu ser politikerne ud til at have fundet en løsning.
Kronisk syge kan være særligt udsatte, hvis de bliver smittet med coronavirus. Derfor har flere stået i et dilemma i forhold til at vende tilbage til arbejde, eller at vinke farvel til deres normale indtægt. De kronisk syge har nemlig indtil nu ikke kunne få sygedagpenge, hvis de vælger at blive hjemme fra arbejde for at beskytte sig selv.
- Jeg kan da miste livet i værste fald eller få anden meget alvorlig sygdom.
Sådan sagde buschauffør, Thomas Højberg, fra Aalborg til TV2 Nord i sidste uge. Han og kollegaen Kim Olsen er begge kronisk syge, og derfor har de ikke været på arbejde, siden coronavirussen brød ud.
Jeg har to lungesygdomme, så jeg må bestemt ikke få COVID-19.
Kim Olsen, buschauffør, Aalborg.
- Jeg har to lungesygdomme, så jeg må bestemt ikke få COVID-19, uddyber Kim Olsen.
De to mænd føler sig tvunget til at genoptage deres arbejde for at kunne betale deres regninger, selvom de blot har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til at kronisk syge skal blive hjemme. Begge er desuden blevet anbefalet af deres egen praktiserende læge at blive væk fra arbejdspladsen. Nu ser der dog ud til at være en løsning på problemet lige på trapperne. Det fremgår at et udkast til en aftale på området, som beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard, har sendt til beskæftigelsesordførerne i Folketinget, efter et møde onsdag.
Der har siden 18. april været afsat en reserve på 200 millioner til personer i risikogruppen, og nu er det besluttet, hvordan politikerne vil løse den udfordring, som blandt andet de to nordjyske buschauffører er stødt på.
Groft skitseret vil kronisk syge kunne få sygedagpenge, hvis de har en sygdom, som er på Sundhedsstyrelsens liste over sygdomme, hvor smitte med COVID-19 kan føre til øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb. De kronisk syge skal have lægelig dokumentation for deres sygdom, hvis de vælger at blive væk fra arbejdspladsen.
Uddrag af udkastet til aftalen på området:
Regeringen, (Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet) er enige om at give private og offentlige arbejdsgivere midlertidig ret til sygedagpengerefusion fra første fraværsdag for medarbejdere i den særlige risikogruppe. Tilsvarende får lønmodtagere, som ikke har ret til løn under fraværet, ret til sygedagpenge fra kommunen.
Ordningen omfatter personer, som er i ansættelse, når loven træder i kraft, og som lider af de tilstande og sygdomme, der ifølge Sundhedsstyrelsen vil medføre en øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb, og hvor der desuden er lægelig dokumentation for, at medarbejderen konkret er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med COVID-19.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Hjemmearbejde
Medarbejdere med kronisk sygdom vil, så vidt det er muligt, skulle forsøge at arbejde hjemmefra. Lader det sig ikke gøre, har partierne bag aftalen også et alternativ.
- Aftalepartierne opfordrer arbejdsgivere, kommuner og medarbejdere i risikogruppen til at anvende de opkvalificeringsmuligheder, der i dag eksisterer, såfremt uddannelse kan gennemføres sundhedsfagligt forsvarligt, fx digital, står der i udkastet.
Den refusion, som arbejdsgiveren vil modtage, svarer til de sygedagpenge, som den ansatte ville have været berettiget til ved sygemelding.