Foto: Fred Tanneau, Scanpix.

Kronisk syge i Nordjylland fravælger influenzavaccine

Som kronisk syg er man i farezonen for at blive alvorlig syg af influenza. Alligevel falder antallet af vaccinationer.

Efteråret står for døren og med den kommer løbende næser, feber og sygedage under dynen.

Særligt for de mange hundrede tusinde danskere, der lider af en kronisk sygdom, kan vinterhalvåret være mere udfordrende end årets resterende måneder.

- Når man lider af en kronisk sygdom, kan man godt tænke, at en vaccine er unødvendig, fordi man er velmedicineret og ikke mærker sin sygdom til daglig. Men immunforsvaret er ikke i topform, og influenza kan derfor ramme hårdt, siger Ane Just Ohrt, der er læge i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Som kronisk syg er der langt større risiko for, at en almindelig influenza udvikler sig til alvorlig sygdom.

- Hvert år ser vi akutindlæggelse af patienter, som har været helt friske før sygdommen. Er man kroniker, vil vi derfor altid anbefale, at man tager kontakt til sin læge og får en snak om vaccinen med udgangspunkt i sin sygehistorik, siger Ane Just Ohrt.

Alligevel er der altså mange med kroniske lungesygdomme, diabetes eller hjerte-karsygdomme, der ikke benytter sig af tilbuddet om gratis influenzavaccine, som er den bedste måde at beskytte sig mod influenza.

Folk med særlig stor risiko for at blive syg af influenza kan frem til den 31. december blive gratis vaccineret mod influenza. Risikogrupperne er folk med kroniske sygdomme, personer over 65 år og gravide. Gravide kan dog blive vaccineret frem til d. 28. februar 2017.

Tal og undersøgelser om influenza

  • 12.102. Så mange nordjyder med kronisk sygdom blev vaccineret mod influenza i 2013-2014. i 2015-216 var antallet faldet til 10.954. (Statens Serum Institut)
     
  • 59 procent kronisk syge mener, at de har lille eller ingen risiko for at blive smittet med influenza i år (TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen 2016)
     
  • 64 procent kronisk syge mener, at de har lille eller ingen risiko for at blive alvorlig syg af influenza i år (TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen 2016)