Kun to nordjyske ansøgninger til populær bredbåndspulje
Foto: Lars Lyngdahl
Mens ansøgningerne er væltet ind fra resten af landet til bredbåndspulje, er der kun søgt om tilskud til to nordjyske bredbåndsprojekter.
72 ansøgninger er der i denne omgang kommet til bredbåndspuljen, som er en pulje til bedre internet på 200 millioner kroner fra år 2016 til år 2019.
Og hvor regioner som Hovedstaden og Syddanmark hver har sendt over tyve ansøgninger afsted, er der kun kommet skaldede to styk fra Nordjylland. Det er bredbåndsprojekter i Frederikshavn og Mariagerfjord Kommuner, der beder om økonomisk støtte.
Det viser Energistyrelsens opgørelse over ansøgninger til bredbåndspuljen, som er blevet offentliggjort onsdag.
- Bredbåndspuljen er populær som aldrig før, og der er virkelig rift om pengene. Bredbåndspuljen løser ikke alle dækningsproblemer, men den er en fremstrakt hånd til dem, der har ondt i internettet. For at de kan få hjælp, kræver det, at de selv gør noget aktivt for at samle sig og søge om støtte, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fra Venstre i en pressemeddelelse.
For at de kan få hjælp, kræver det, at de selv gør noget aktivt for at samle sig og søge om støtte.
Lars Chr. Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister, Venstre
I alt er der afsat 40 millioner kroner i år til de projekter, der går gennem nåleøjet. Sidste år var beløbet 80 millioner kroner – og her havde 11 nordjyske projekter sendt en ansøgning afsted. Kun to fik støtte – og begge var i Mariagerfjord Kommune. Det betød, at 161 husstande fik bedre internetforbindelse.
Der er også eksempler på bredbåndsprojekter, som egentlig blev startet for søge støtte, men som har kunnet klare sig uden økonomisk hjælp fra staten. Et eksempel er Als Odde, hvor beboere på 184 adresser skrev under på en underskriftsindsamling og i fællesskab sørgede for at opgradere kobbernettet og dermed få hurtigere internet.
- Lokale ildsjæle har indset, at de ved en fælles indsats kan stable projekter på benene, som kan klare sig uden støtte. Det er godt gået og en meget positiv sideeffekt ved bredbåndspuljen, siger Lars Chr. Lilleholt.
Ansøgningerne skal nu behandles af Energistyrelsen ud fra kriterier som pris og tilslutningsprocent, og alle ansøgere får svar i begyndelsen af november.
I 2016 havde 85 procent af nordjyderne en hastighed på 100/30 Mbit/s, mens 96 procent havde en hastighed på 10/1 Mbit/s.
FAKTA OM BREDBÅNDSPULJEN
- Puljen er en del af en politisk aftale om "Vækst i hele Danmark". Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative står bag aftalen.
- Puljen er målrettet områder, hvor der ikke er adgang til bredbåndshastigheder på mindst 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload. Der er krav om egenfinansiering på minimum 2000 kroner fra hver deltager.
- I 2016 blev der givet tilskud til 31 projekter i 21 kommuner, hvoraf der blev givet delvist tilskud til et enkelt projekt. Projekterne var geografisk fordelt over store dele af landet, og vil give bedre dækning til godt 3700 adresser.