LIGE NU:

Kun to nordjyske ansøgninger til populær bredbåndspulje

Mens ansøgningerne er væltet ind fra resten af landet til bredbåndspulje, er der kun søgt om tilskud til to nordjyske bredbåndsprojekter.

72 ansøgninger er der i denne omgang kommet til bredbåndspuljen, som er en pulje til bedre internet på 200 millioner kroner fra år 2016 til år 2019.

Og hvor regioner som Hovedstaden og Syddanmark hver har sendt over tyve ansøgninger afsted, er der kun kommet skaldede to styk fra Nordjylland. Det er bredbåndsprojekter i Frederikshavn og Mariagerfjord Kommuner, der beder om økonomisk støtte.

Det viser Energistyrelsens opgørelse over ansøgninger til bredbåndspuljen, som er blevet offentliggjort onsdag.

- Bredbåndspuljen er populær som aldrig før, og der er virkelig rift om pengene. Bredbåndspuljen løser ikke alle dækningsproblemer, men den er en fremstrakt hånd til dem, der har ondt i internettet. For at de kan få hjælp, kræver det, at de selv gør noget aktivt for at samle sig og søge om støtte, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fra Venstre i en pressemeddelelse.

quote For at de kan få hjælp, kræver det, at de selv gør noget aktivt for at samle sig og søge om støtte.

Lars Chr. Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister, Venstre

I alt er der afsat 40 millioner kroner i år til de projekter, der går gennem nåleøjet. Sidste år var beløbet 80 millioner kroner – og her havde 11 nordjyske projekter sendt en ansøgning afsted. Kun to fik støtte – og begge var i Mariagerfjord Kommune. Det betød, at 161 husstande fik bedre internetforbindelse.

Der er også eksempler på bredbåndsprojekter, som egentlig blev startet for søge støtte, men som har kunnet klare sig uden økonomisk hjælp fra staten. Et eksempel er Als Odde, hvor beboere på 184 adresser skrev under på en underskriftsindsamling og i fællesskab sørgede for at opgradere kobbernettet og dermed få hurtigere internet.

- Lokale ildsjæle har indset, at de ved en fælles indsats kan stable projekter på benene, som kan klare sig uden støtte. Det er godt gået og en meget positiv sideeffekt ved bredbåndspuljen, siger Lars Chr. Lilleholt.

Ansøgningerne skal nu behandles af Energistyrelsen ud fra kriterier som pris og tilslutningsprocent, og alle ansøgere får svar i begyndelsen af november.

I 2016 havde 85 procent af nordjyderne en hastighed på 100/30 Mbit/s, mens 96 procent havde en hastighed på 10/1 Mbit/s.

Ansøgere til bredbåndspuljen fordelt på regioner.
Ansøgere til bredbåndspuljen fordelt på regioner.
Foto: Energistyrelsen

FAKTA OM BREDBÅNDSPULJEN

def_thumb,50_percent

play Skæbnekamp: "Det bliver forbudt for børn", skriver Vendsyssel FF's modstandere før aftenens bundbrag i første division

Fodbold FfI

FfI fodbolds førsteholdstrup ramt af corona-smitte

290919 kokkeelever og tjenerelever

play Sommerpakke: Hjælp på vej til Aalborgs restauranter (opdateret 15.35)

def_thumb,50_percent

play Nordjyske teatre slå dørene op torsdag aften

def_thumb,50_percent

play Skæbnekamp: "Det bliver forbudt for børn", skriver Vendsyssel FF's modstandere før aftenens bundbrag i første division

Fodbold FfI

FfI fodbolds førsteholdstrup ramt af corona-smitte

Til forsiden

Til forsiden