LIGE NU:

Kyllingeproducenter danner protestforening

Utilfredshed med Dansk Landbrug har nu fået en gruppe kyllingeproducenter til at danne deres egen forening. Ambitionen er at markedsføre produktet bedre, så de kan få en højere pris for kyllingerne.

Ronald Rokkedahl fra Kølby mellem Nibe og Løgstør producerer omkring to millioner kyllinger om året.

Indtil for nylig var han medlem af Dansk Erhvervs-fjerkræ og leverandør-foreningen til Rose Poultry. Men han og to andre leverandører følte hverken, at de havde medindflydelse, eller at deres penge blev brugt rigtigt. Nu har de dannet foreningen De Frie Producenter. Foreningens mål er at overbevise forbrugerne og butikkerne om, at de leverer et kvalitetsprodukt.

- Vi protesterer jo lidt mod det etablerede system, som vi synes er for voldsomt og ikke effektivt nok, siger Ronald Rokkedahl.

I alt 13 producenter af kyllinger har indtil videre meldt sig ind i foreningen. De repræsenterer 25 procent af leverencen til fjerkræslagteriet Rose-Poultry.

Og det beklager den gamle forening.

- Jeg synes det er træls, at folk melder sig ud i stedet for at deltage i den demokratiske proces, som jeg ikke opfatter som topstyret. Jeg erkender, at vi politisk ikke har været gode nok til at påvirke branchen til at markedsføre danske kyllinger som kvalitetsprodukter. Men det ville blive rigtig dyrt, hvis vi selv skulle gå ud og lancere en reklamekampagne, siger Martin Merrild, formand for Dansk Erhvervsfjerkræ, som er en afdeling af Dansk Landbrug.