Foto: Trygfonden

Kystlivreddere er klar

Fra og med i dag er TrygFondens Kystlivreddere igen klar til at holde øje med badegæsterne på de nordjyske strande. Her vil livredderne sommeren igennem give gode råd om badesikkerhed og passe på børn og voksne.

TrygFondens specialuddannede kystlivreddere åbner livreddertårnene på 35 strande og havnebade i Danmark. Over de næste otte uger vil livredderne holde øje med strandgæsterne hver dag mellem kl. 11 og 19 på de Løkken Strand, Tornby Strand, Blokhus Strand samt Palmestranden i Frederikshavn.

Livredderne har også baderådsfoldere og malebøger med sig, der er en oplagt mulighed for, at forældre og børn sammen kan tale om badesikkerhed.

Når solen skinner over Danmark, betyder det travlhed for livredderne. Derfor har TrygFondens kystlivreddere trænet hårdt hele foråret, så de er klar til at hjælpe badegæsterne.

- Sidste sommer var vejret svingende, men vi havde en periode med rigtig godt vejr, og det betød, at livredderne havde travlt. Livredderne gennemførte 36.214 indsatser, som bl.a. inkluderer almindelig førstehjælp ved snitsår, dehydrering og bistik. Samtidig er der meget forebyggende arbejde, hvor livredderne giver strandgæsterne råd om vand- og vejrforhold, og på den måde er de med til at forhindre ulykker i at opstå. Ud af det samlede antal indsatser vurderes de 24 som aktioner, hvor personer har været i livsfare. Antallet af indsatser vidner om, at livredderne spiller en vigtig rolle for sikkerheden på stranden, siger René Højer, som er ansvarlig for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er på Løkken Strand, Tornby Strand, Blokhus Strand samt Palmestranden i Frederikshavn hver dag indtil den 17. august, hvorefter livreddertårnet bliver kørt til opbevaring for vinteren.

TrygFondens 5 Nationale Baderåd

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.


2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.


3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.


4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.


5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.